ZF 24

Piaţa manualelor, de 50 milioane de euro pe an, este „vânată“ aprig de edituri, în condiţiile scăderii tirajelor de carte

350.000 de elevi de clasa I şi a II-a sunt nevoiţi să înveţe de pe fişe de lucru, întrucât Ministerul Educaţiei e departe de a le asigura acestora manualele „revoluţionare“

350.000 de elevi de clasa I şi a II-a sunt nevoiţi să înveţe de pe fişe de lucru, întrucât Ministerul Educaţiei e departe de a le asigura acestora manualele „revoluţionare“

Autor: Corina Mirea

21.09.2014, 18:00 172

Aproximativ 350.000 de copii au început deja şcoala ca elevi în clasa I şi a II-a, însă niciunul nu poate învăţa în prezent după manualele clasice sau digitale promise de Ministerul Educaţiei, întrucât licitaţia prin care ar fi trebuit să se afle „producătorii“ materialelor didactice, organizată de instituţie în această primăvară, a fost un eşec.

Disputa scoate la iveală interesele uriaşe care se învârt în jurul pieţei manualelor, care ajunge la circa 50 de milioane de euro, în condiţiile în care tirajele editurilor au scăzut în criză chiar şi cu două cifre. Editura Polirom, spre exemplu, a pierdut din 2008 până în 2013 peste 15% din business, editura All peste 50% din afaceri, iar Diverta a fost în insolvenţă şi încearcă acum să se redreseze.

Un număr de 21 de edituri şi firme cu activităţi în domeniul educaţiei s-au înscris în cursa pentru realizarea a aproape 1,4 milioane de manuale în termen de patru ani, plafon maxim stabilit de minister în anunţul de participare la licitaţie.

Cu alte cuvinte, jucătorii s-au „bătut“ pentru un pot de peste 30 mil. de lei (adică aproape 7 mil. euro), ceea ce le-ar fi adus acestora în jur de 1,7 milioane de euro pe an, potrivit calculelor ZF. CD Press, Litera, Siveco, editura Corvin din Deva, Edu Soft Marketing şi Cromatic Tipo au fost firmele declarate de minister câştigătoare ale licitaţiei în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO