ZF 24

Planurile lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh, pentru afacerile cu gaze din România

Planurile lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh, pentru...

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2013, 12:57 1544

Gaz Sud, companie de distribuţie a gazelor controlată de fondul ceh de investiţii PPF Investiments, în spatele căruia se află miliardarul Petr Kellner, crede că va ajunge anul viitor la un busi­ness de 35 mil. euro după fina­lizarea preluării Petrom Distribuţie Gaze, redenumită acum Premier Energy.

Ca strategie de creştere, dincolo de o posibilă altă achiziţie, reprezentanţii companiei spun că se uită la întărirea poziţiei în sectorul comerţului cu gaze, dar şi intarea pe piaţa furnizării de energie.

► Epopeea lui Petr Kellner, cel mai bogat ceh: de la vânzarea de caiete la televiziune şi extracţie de aur

„Tendinţa este să ai un pachet complet de utilităţi, format din energie şi gaze naturale. Anul viitor vrem să intrăm cu furnizarea de gaze naturale şi către clienţii care sunt conectaţi la reţeaua de distribuţie în alte zone decât cele deservite de noi. Bineînţeles, ne vom îndrepta spre liga noastră de clienţi, spre acele companii de talie mică sau medie care nu sunt interesante pentru marii jucători. În plus, liberalizarea pieţei va crea o oportunitate, dar şi un risc de neplată“, explică Alexandru Bucşă, directorul general al grupului de firme Gaz Sud.

Printre concesiunile de distribuţie a gazelor naturale pe care le deţine Gaz Sud se numără localităţile Pantelimon, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu sau Cer­nica. Compania deserveşte peste 20.000 de clienţi, atât persoane fizice, cât şi juridice.
Potrivit informaţiilor furnizate de Bucşă, anul acesta Gaz Sud va ajunge la afaceri de 15 mil. euro şi un profit net de 0,1 mil. euro, faţă de pierderile de 2 mil. euro din 2012. Pentru anul viitor, bu­getul este făcut pentru un business de 19 milioane de euro şi un profit net de un milion de euro.

„Am renegociat contractele de achiziţie de gaze, de mentenanţă, pentru piesele de schimb. La celălalt capăt am renegociat şi preţurile către consuma­tori. Creşterea bugetată pentru anul viitor vine mai ales din dezvoltarea activităţii de comerţ cu gaze naturale pentru că vom încerca să câştigăm şi clienţi care acum sunt legaţi la alte reţele de distribuţie“, a mai spus Bucşă,

De anul viitor însă, la afacerile Gaz Sud se vor adaugă şi cele ale Petrom Distribuţie Gaze, companie preluată anul acesta de Ligatne Bucureşti, firmă deţinută de PPF Investments. În pre­zent, compania se numeşte Premier Energy. „La 1 decembrie am finalizat această tranzacţie. În doi probabil şi acest business va deveni profitabil, aşa că ţintele pentru 2014 vor fi renta­bilizarea şi preluarea de clienţi noi. În total, anul viitor vom ajunge şi cu com­pania luată de la Petrom la un business de 35 de milioane de euro, dar probabil vom ajunge din nou pe o pierdere mică“, a mai spus Bucşă.

Compania preluată de la Petrom are cam aceleaşi dimensiuni ca Gaz Sud, un portofliu de peste 23.000 de clienţi atât în jurul Bucureştiului, cât şi în zone precum Arad sau Timişoara.

„Are 47-48 de concesiuni în ţară şi 1.000 de kilometri de reţea“, a mai spus Bucşă. Potrivit acestuia, după preluarea Petrom Distribuţie Gaze, intenţia PPF este de a-şi consolida prezenţa pe această piaţă, existând posibilitatea realizării unei noi achiziţii chiar anul viitor. „Se uită să-şi consolideze poziţia pe piaţa de distribuţie. Probabil va fi cel puţin încă o companie“, a mai spus reprezentantul Gaz Sud.

Tomas Spurny, CEO-ul BCR, cea mai mare bancă din România a lucrat pentru Petr Kellner, fiind acum câţiva ani directorul fondului de investiţii a cehului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO