ZF 24

Plata unor datorii a redus rezerva BNR la minimul ultimilor 4 ani

Plata unor datorii a redus rezerva BNR la minimul...

Autor: Ovidiu Tempea

02.06.2014, 14:01 1027

Potrivit comunicatelor Băncii Naţionale a României, un nivel mai redus al rezervelor valutare a fost înregistrat în luna februarie 2010, de 29,7 miliarde euro. Seriile de date din secţiunea statistică afişează valori diferite, iar un nivel apropiat de 30,68 miliarde euro se regăseşte în intervalul iunie-august 2010, după care rezervele valutare se menţin în permanenţă peste 31 de miliarde euro.

În luna mai, BNR a consemnat intrări la rezervă de 1,24 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

În acelaşi timp ieşirile de la rezerva valutară au depăşit 3 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, BNR notează într-un comunicat că se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 784 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 157 milioane echivalent euro) precum şi rambursarea unei emisiuni de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 6 mai 2014, în suma de 1,34 miliarde euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,07 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,75 miliarde euro, faţă de 35,55 miliarde euro la 30 aprilie 2014.

Plăţile scadente în luna iunie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 667 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO