ZF 24

Poate Citigroup sa redevina peste noapte cea mai mare banca din lume? Titlurile tranzactionate la New York avanseaza cu 36% in doua zile

Poate Citigroup sa redevina peste noapte cea mai mare banca din lume? Titlurile tranzactionate la New York avanseaza cu 36% in doua zile
19.03.2009, 16:12 23

Titlurile Citigroup au continuat si astazi avansurile puternice inregistrate in ultimele zile, dupa ce banca americana a anuntat ca a inceput anul pe profit si ca nu mai are nevoie de capital suplimentar din partea guvernului.

Astfel, daca ieri, titlurile bancii au urcat cu 23%, in deschiderea sedintei de astazi, acestea au continuat pe o crestere de 11,36% pana la 3,43 de dolari/actiune.

Acest avans a avut loc ca urmare a increderii investitorilor ca ce este mai rau a trecut, fapt confirmat si de planurile conducerii bancii de a scapa returna o parte din banii imprumutati de la guvern prin transformarea obligatiunilor in titluri tranzactionabile.

Astfel, drepturi de preferinta in valoare de 12,5 miliarde dolari care apartin actionarilor privati vor fi transformate in actiuni tranzactionabile, impreuna cu drepturi de preferinta in valoare de 25 miliarde dolari, care apartin guvernului american. Ca urmare a operatiunii, actionaritul privat va fi diluat cu aproximativ 75%, participatia guvernului american urmand sa urce cu pana la 36%.

De asemenea, banca planuieste o consolidare a valorii nominale a actiunilor, Citigroup urmand sa supuna votului actionarilor un asemenea plan. Astfel, conducerea bancii va propune sapte posibile rate de schimb de la 1-pentru-2 la 1-pentru-30.

Printr-o astfel de operatiune, numarul actiunilor companiei va fi redus simtitor, ducand ulterior la o crestere drastica a pretului actiunilor, fara insa a afecta valoarea detinerilor actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO