ZF 24

Ponderea importurilor de gaze a scăzut pentru prima oară sub două cifre. În câţi ani riscă România să rămână fără gaze

Ponderea importurilor de gaze a scăzut pentru prima...

Autor: Roxana Petrescu

26.04.2014, 15:43 1193

Ponderea importurilor de gaze a scăzut pentru prima oară sub 10% anul acesta, reducând dependenţa de gazele importate din Rusia la minime istorice, însă în ritmul actual de exploatare rezervele României s-ar putea termina în zece ani.

Pentru aprilie, ANRE a luat în calcul un procent de import de 6,5% pentru consu­matorii noncasnici şi de 2% pentru populaţie. Mai mult, mi­nistrul energiei Răzvan Nico­lescu spunea recent că pro­ducţia de gaze locală, rea­li­zată de Petrom şi Rom­gaz, de­pă­şeşte în acest mo­ment ce­re­rea, aşă că în cazul unei po­si­bile sistări a expor­tu­rilor de gaze ruseşti pe fondul con­flic­tului ruso-ucrainean, piaţa lo­ca­lă nu va fi afectată. 

Pro­duc­ţia realizată de Pe­trom şi Rom­gaz a fost aproximativ con­stan­tă în ultimii ani, de circa 10 miliarde de metri cubi, dar în acest ritm România, cu ac­tualele rezerve şi în absenţa unor descoperiri majore, riscă să rămână fără gaze în circa 10 ani.

România a avut nevoie anul trecut de 1,9 mi­liarde de metri cubi de gaze din import pentru care a plătit o factură de 756 de milioane de dolari, luând în considerare un preţ mediu de 398 de dolari pe mia de metri cubi, calculat de ZF pe baza datelor publicate de ANRE. Factura de 756 mil. dolari este aproape la jumătate faţă de cea din 2012 şi de trei ori mai mică faţă de cea din 2008.

Potrivit informaţiilor livrate de Gazprom Export, braţul de comerţ cu gaze, petrol şi produse petroliere al ruşilor de la Gazprom, anul trecut în România au intrat 1,19 mi­liar­de de metri cubi de gaze ruseşti, faţă de cele 2,17 miliarde de metri cubi care au fost cumpărate în 2012.

Livrările de gaze din Federaţia Rusă sunt executate sub contrac­tele pe termen lung semnate cu com­paniile WIEE şi Conef Energy, valabile până în 2030. WIEE este controlată de Gazprom, în timp ce Conef Energy este o companie în spatele căreia se află mogulul rus Vitali Matsitski, care controlează numeroase afaceri cu alu­miniu, inclusiv Alro Slatina. Practic, aceşti doi in­ter­me­diari au colectat anul trecut 474 mil.  dolari de la companiile româneşti.

Dincolo de importurile realizate prin cei doi intermediari ai Gazprom, România mai importă gaze şi prin conducta Arad-Szeged.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO