ZF 24

Ponderea mare a creditelor în valută păstrează cursul de schimb în prim-plan. Evoluţia cursului de schimb va continua să primească „atenţia cuvenită“ atât din partea populaţiei, cât şi a BNR

Ponderea mare a creditelor în valută păstrează cursul...

Autor: Claudia Medrega

08.06.2016, 19:18 306

Evoluţia cursului de schimb va primi în continuare „atenţia cuvenită“ atât din partea populaţiei, cât şi a BNR,  iar scăderea semnificaţiei acestuia în funcţia de reacţie a băncii centrale urmează să se realizeze gradual, pe termen mediu, în condiţiile în care ponderea creditelor în valută, deşi în scădere, rămâne semnificativă, apreciază unii analişti.

Până acum BNR s-a concentrat mai mult pe stabilitatea cursului şi pe stabilitatea preţurilor. Banca centrală nu va scăpa, cel mai probabil, din vizor evoluţia cursului de schimb nici în perioada următoare, însă poate urmări cu atenţie şi stabilitatea dobânzilor.

„Structura pe monede a intermedierii financiare a fost optimizată, leul câştigând teren. Această evoluţie este favorabilă şi întăreşte eficienţa politicii monetare.  Se poate însă şi mai bine. Cu cât moneda naţională este mai utilizată, cu atât mai bine. Oricum, evoluţia cursului de schimb va continua să primească atenţia cuvenită atât din partea populaţiei, cât şi din partea autorităţilor. Nu cred că se poate discuta de o scădere a importanţei cursului de schimb însă, în contextul actual european (deflaţie), dobânzile şi evoluţia lor sunt subiecte delicate. Noi stăm bine şi putem capitaliza acest rezultat“, spune Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO