ZF 24

A pornit de la zero în Italia, iar după 12 ani s-a întors în ţară şi a deschis un restaurant în Bucureşti. „Mi-am dorit foarte mult să mă întorc acasă. Şi aici putem face lucruri frumoase. Nu este uşor, însă trebuie doar să vrei“

Autor: Greta Bogdan

24.09.2016, 16:08 5197

Nicuţa Enache şi-a deschis propriul restaurant în Capitală la finalul anului 2014 după ce timp de 12 ani a lucrat la Roma, în apropiere de Vatican, acolo unde a pornit de la zero, învăţând treptat să gătească, să întreţină ordinea într-un local şi să-şi gestioneze sarcinile, pe un salariu iniţial de 600 de euro.

Cu toate că în Italia ajunsese la venituri medii de 2.500 pe lună, tânăra şi-a dorit să se în­toarcă în România pentru a-şi pune pe picioare propriul business şi pentru a le da şi celorlalţi români o lecţie de ambiţie. „Mi-am dorit foarte mult să mă întorc acasă. Multe persoane mă întreabă de ce am făcut asta, însă pot să le răspund că şi aici putem face lucruri frumoase. Nu este uşor, însă trebuie doar să vrei“, a spus proprietara Osteriei Ciao Niki, invitată la emisiunea ZF Live.

Nicuţa Enache se plânge însă de lipsa sprijinului din partea statului, care nu încurajează tinerii antreprenori să aibă propriile afaceri, aceştia fiind nevoiţi să plece în afara graniţelor pentru un trai mai bun.

„Sistemul din România nu educă oa­menii în spiritul antreprenorial şi nu îi încurajează să meargă mai departe în do­meniul businessului. Avem nevoie de sprijin şi nu mă refer neapărat la bani“, spune ea, exemplificând prin faptul că, în situaţia în care un local este vizat de un control din partea autorităţilor, antreprenorilor nu li se explică ce trebuie să facă şi unde greşesc, ci dimpotrivă, sunt sancţionaţi direct.

„Nimeni nu le întinde o mână de ajutor ro­mânilor aflaţi în afara graniţelor, iar cei mai buni nu se mai întorc în România. Sistemul nostru este o nebunie, nu se face nimic pentru noi.“ În 2014 Nicuţa Enache a închiriat o casă în Bucureşti şi a început să pregătească deschiderea propriului restau­rant în care a investit 50.000 de euro, din care 30.000 de euro au fost bani economisiţi de tânără în Italia. Dacă 30.000 de români (adică 1% din cei trei milioane plecaţi în Spania, Italia, Anglia sau alte ţări din Europa) s-ar întoarce acasă cu câte 30.000 de euro, ei ar aduce în ţară aproximativ un miliard de euro, ceea ce se traduce print-o treime din investiţiile străine, potrivit unui calcul estimativ.

„Nu toată lumea are curajul meu, afacerea mea putea să nu meargă, dar în acest caz aveam posibilitatea să mă întorc în Italia.“ Cu toate astea, Nicuţa Enache spune că în străinătate s-a simţit tratată ca o persoană aptă doar pentru muncă, iar în momentul în care s-a simţit depăşită, a fost nevoită să se descurce pe cont propriu. „În momentul în care nu mai poţi, nu interesează pe nimeni acolo.“

În Italia, tipul de restaurant gestionat de Nicuţa Enache este o afacere de familie, la care contribuie toţi membrii familiei.

„Am venit în Bucureşti chiar dacă nu cunoşteam pe nimeni. Deşi a fost greu, dacă ar fi să o iau de la capăt aş face-o.“

În 2015 compania Ciao Niki, care operează restau­rantul, a avut o cifră de afaceri de 200.000 de lei, a fost pe profit cu un rezultat net de 7.000 de lei şi a avut un număr mediu de doi angajaţi, potrivit datelor de la mfinante.ro.

După ce a găsit o zonă pentru restau­rantul său, antreprenoarea spune că cel mai dificil proces a fost cel de recrutare a personalului, pentru că tinerii pe care i-a angajat iniţial nu erau perseverenţi şi nu îşi doreau să aibă responsabilităţi majore. „În afară, dacă nu munceşti, nu rezişti. Nu ai alternativă. Aici de ce nu putem fi la fel?“, se întreabă retoric ea.

Deşi în Bucureşti există multe businessuri care funcţionează în acest sector, Nicuţa Enache spune că Osteria Ciao Niki este un altfel de restaurant care nu are un meniu specific şi aceeaşi atmosferă ca în celelalte localuri. Pe lângă serviciile de restaurant, mai comercializează produse aduse din Italia precum prosciutto, brân­zeturi, paste, dar şi vinuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO