ZF 24

Poşta nu a ieşit de pe pierderi nici anul trecut, sub management privat

Deşi companiile private care activează pe această nişă reuşesc să facă profit,  Poşta a avut pierderi totale de circa 121 de milioane de euro în perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF. Mediafax Foto

Deşi companiile private care activează pe această nişă reuşesc să facă profit, Poşta a avut pierderi totale de circa 121 de milioane de euro în perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF. Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron, Adrian Dumitrache

17.03.2014, 00:04 391

Compania de stat Poşta Română, care controlează cea mai mare reţea de distribuţie din ţară, formată din 5.700 de oficii poştale, nu a reuşit să iasă de pe pierderi nici anul trecut, când la conducerea companiei s-a aflat echipa de manageri privaţi.

În 2013 cheltuielile din exploatare au fost mai mari decât veniturile din exploatare, rezultatul fiind pierderi de 27,6 milioane de lei (6,2 mil. euro), potrivit datelor preliminate publicate în „Poştaşul“, ediţia din februarie a revistei Poştei Române. Anul trecut, compania a concediat 5.400 de angajaţi, adică 16% din numărul total de salariaţi, ajungând la 27.500 de persoane.

„La nivelul anului trecut realizările sunt preliminate în sensul că s-au înregistrat toate documentele contabile aferente anului 2013, mai puţin anumite cheltuieli ocazionate de închiderea anului, provizioane şi alte ajustări ce se pot face în urma auditului financiar independent", se arată în revista Poştaşul, ediţia din februarie 2014.

Contactat de ZF şi întrebat de rezultatele companiei în 2013, Ion Smeeianu nu a vrut să comenteze, „sunaţi-l  pe Dan Dumitrescu (purtătorul de cuvânt al companiei - n.red.)“, a spus el. Răspunsul lui Dumitrescu a fost: „La sfârşitul lunii mai datele finale vor fi gata. (...) Nu putem da rezultatele până când nu avem validat ceea ce înseamnă costul net, după ce ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - n.red.) va finaliza procedura“.

De la finalului lui 2012, la Poştă a fost instituit management privat, Ion Smeeianu fiind desemnat director general, deşi ocupa şi anterior această funcţie pe care a fost numit politic. Ceilalţi membri ai consiliului sunt Marian Pantăzescu, Dinu Sava Malacopol, Adrian Apolzan, Gelil Eserghep, Adrian Cighi din partea Fondului Proprietatea.

Deşi companiile private care activează pe această nişă reuşesc să facă profit,  Poşta a avut pierderi totale de circa 121 de milioane de euro în perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF.

În 2012, compania a obţinut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei (272 de milioane de euro) şi pierderi de 52 de milioane de lei (11,8 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe Rezultatele se explică prin lipsa unei strategii care să o relanseze pe piaţă prin introducerea de servicii ce să răspundă nevoilor clienţilor, modernizarea tuturor oficiilor poştale şi eliminarea cozilor de la ghişee. Mai mult, încheierea de contracte păguboase sub conducerea unor manageri numiţi politic ñunii cercetaţi pentru abuz în serviciu (fostul director MihaiToader)- au făcut din Poştă o gaură neagră.

Anul acesta statul va încerca să vândă iar compania, termenul pentru depunerea ofertelor fiind stabilit pentru 30 iunie, după ce anul trecut acest proces a eşuat, în condiţiile în care niciun investitor nu s-a prezentat. Poşta este deţinută de stat prin Ministerul pentru Societatea Informaţională cu un pachet de 75% şi de Fondul Proprietatea cu un pachet de 25%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO