ZF 24

Pour les connaisseurs - vinul premium

galerie foto

galerie foto

Autor: Ioana David

20.12.2014, 19:00 1585

O sticlă de vin ar putea să fie cadoul ideal atât pentru partenerii de afaceri, cât şi pentru prieteni sau familie, cu atât mai mult cu cât oferta pentru produsele premium a crescut în ultimii ani, zeci de noi branduri făcându-şi loc în piaţă. Licoarea lui Bachus începe să-şi revendice locul în lumea băuturilor, pe care îl cedase încet în trecut altor tării. Tinerii nou-intraţi în rândul consumatorilor găsesc în roze o alternativă pentru început, dar şi doamnele sunt atrase de licoarea versatilă care a cucerit lumea vinurilor. 

De altfel, rozeul face trecerea către consumul de roşu, care domină de mulţi ani preferinţele în Europa şi care abia acum începe să se contu­reze în Ro­mânia. Consumul de vin roşu poate fi interpretat ca un semnal pentru maturizarea pieţei de vin, care are loc pe fondul unei cereri tot mai mari pentru produsele premium.

Producătorii sunt tot mai activi în a-şi promova produsele. Creşte deci gradul de educare al pieţei, creşte calitatea, dar şi concurenţa. Meseria de sommelier începe să se contureze şi în România, iar restaurantele şi hotelurile îşi lărgesc meniurile de vin şi sunt chiar unităţi care au sute de vinuri în portofoliu.

Este o perioadă propice pentru colecţionarii de vinuri să-şi adauge noi sticle în pivniţe şi să aibă răbdare câţiva ani până când aceste produse îşi vor multiplica valoarea pentru a putea să iasă cu ele pe piaţă. Chiar şi producători locali spun că la licitaţii de profil preţurile licorilor ajung la câteva sute de ore. De altfel, în întreaga lume vinul este considerat un plasament mai sigur faţă de cele financiare tradi­ţionale, extrem de volatile. Nu e de mirare că şi la licitaţiile internaţionale marile case bat record după record în ceea ce priveşte preţurile la vinul pe care îl vând.

Iar 2014 va fi un an extrem de căutat, deoarece cantitatea produsă a fost mică din cauza vremii nefavorabile, dar calitativ producătorii se laudă cu o producţie pe cinste. Vinurile acestui an vor ajunge pe mese abia în 2015, astfel că alternativa ar fi sticlele din recolta anului trecut, despre care viticultorii au spus că au avut şansa să se întâlnească o singură dată în viaţă cu o producţie atât de bună şi cantitativ şi calitativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO