ZF 24

Poziţia grupului deţinut de fraţii Micula la decizia de la Washington prin care statul este obligat la despăgubiri de peste 100 mil. dolari plus dobânzi

13.12.2013, 17:46 548

Antreprenorii Ioan şi Viorel Micula au câştigat procesul împotriva statului român la Curtea de la Washington şi trebuie să primească despăgubiri 250 de milioane de dolari. Decizia a fost anunţată în noaptea de joi spre vineri.  

Statul român nu a prezentat încă o poziţie oficială în această privinţă, dar reprezentanţi ai ministerului de Finanţe au declarat sub protecţia anonimatului că despăgubirile ar putea fi scăzute din datoriile grupului la bugetul de stat.

Grupul controlat de fraţii Micula a emis vineri după-amiază un comunicat pe care îl prezentăm integral mai jos,

 

COMUNICAT EUROPEAN FOOD GRUP

Dupa aproape 9ani de eforturi sustinute in procesul de arbitraj initiat la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile din Washington, investitorii suedezi IoanMicula si ViorelMicula au obtinut o decizie arbitrala favorabila.

Prin aceasta decizie statul roman a fostgasit responsabil in baza Acordului Bilateral pentru promovarea si protejarea investitiilor dintre Romania  si Suedia pentru incalcarea tratamentului just si echitabil,datorita revocarii intempestive si premature in 2004 a facilitatilor acordate pentru o perioada de 10 ani.

In consecinta, Statul Roman a fostobligat la plata de despagubiri de aproximativ 250de milioane de USD, asa cum a fost reflectat in presa internationala de specialitate.

Grupul de companii detinut de Ioan si Viorel Micula a creat si dezvoltat intr-o perioada de 23 de ani investitii de peste 2(doua) miliarde de Euro,utilizand surse atrase de la instituti ifinanciare (in valoarede aproximativ 900 milioane Euro) si surse proprii, formate din capital social si profituri reinvestite.

 

Investitiile s-au facut in:

-          construirea unor platformede productie industriale integrate si dotate cu tehnologie de ultima generatie in fabricarea bauturilor alcoolice (www.scandicdistilleries.ro), bauturilor racoritoare (www.europeandrinks.ro ), produse alimentare (www.europeanfood.ro ), bere (www.burger.ro ), faina de grau si porumb, detergenti(www.originalprod.ro ), preforme si produse de ambalare (www.multi-pack.ro);

-          retea de distributie (cu peste 3500 de vehicule, 160 depozite la 2003/2004, cu peste 6500 de angajati in 2003);

-          infrastructura (statie de curent electric, surs ealimentare apa,canalizare, statii de epurare, aductiune de apa minerala de cca. 30 km, cai de acces , transport persoane);

-          in dezvoltarea de produse si branduri etc.

 

Beneficiile generate de aceste investitii au avut un impact semnificativ atat pentru economia locala a judetuluiBihor, cat si pentru cea nationala, platindu-se efectiv la bugetul statului peste 1 miliard de Euro in taxe.

Investitiile au fost dezvoltate greenfield, intr-o zona defavorizata, fara a polua mediul inconjurator si cu consumuri reduse de energie, fiind necesara crearea unei intregi infrastructuri care sa sustina magnitudinea lor, constand in retele de alimentare cu energie electrica, apa, retele de canalizare, drumuri de acces, statie de epurare.

Construirea platformelor industriale s-a facut cu implementarea unor tehnologii de ultima generatie si prin colaborarea cu foarte multe firme romanesti, ceea ce a determinat crearea si sustinerea a zeci de mii de locuri de munca si contributii semnificative in taxe la bugetul de stat.

Pentru activitatea companiilor s-au achizitionat si se achizitioneaza din productia interna atat utilitati (energieelectrica, termica, combustibil) cat si materii prime(grau, porumb, concentrate de fructe, zahar, pasta de tomate etc.).

Capacitatile de procesare ale platformelor industriale (morarit, procesareberesialcool) acopera productia de cerealea sute de mii de mici producatori agricoli authotoni.

Produsele dezvoltate de Grup se realizeaza cu angajati specializati prin programe de training asistate de specialisti straini si romani.

Produsele astfel create au ovaloare adaugata in Romania de 80-90%, creand bunastare atat pe verticala, cat si pe orizontala in economia romaneasca, in comparatie cu firme care importa 95% din valoarea produsului si doar 5% adauga in Romania.

Mai mult, in toata aceasta perioada de existenta a companiilor, s-au investit sute de milioane de euro pentru formarea si instruirea profesionala a peste 30.000 de angajati, care au activat in companii de-a lungul timpului (din 1990 pana in prezent).

Grupul de firme a avut peste 12.000 de angajati permanenti pe o perioada lunga de timp.

In prezent, Grupul de firme are peste 7000 de angajati.

Intreaga activitate economica a acestor companii a dezvoltat pe orizontala sute de mii de locuri de munca in ramurile economice conexe (prin furnizarea de produse unei retele de peste 100.000 de clienti- la nivelul anilor 2003/2004- care a asigurat un circuit economic stabil si locuri de munca), contribuindu-se la cresterea bunastarii sociale. Produsele create au fost concepute pentru a asigura un nivel ridicat de calitate la un pret accesibil pentru majoritatea consumatorilor din Romania.

Nivelul despagubirii acordate de tribunalul international pentru sanctionarea statului roman reprezinta o mica parte din valoarea investitiilor facute.

Statul roman are obligatia sa sustina si sa promoveze investitiile care creeaza valoare adaugata pentru economia nationala si creeazalocuri de munca pe termen lung. Statul roman trebuie sa inteleaga ca orice astfel de investitor nu poate sa investeasca si sa creeze valoare adaugata decat in cazul in care regimul juridic si economic din Romania devine predictibil, transparent, rezonabil si consecvent. O economie nu poate fi sustenabila si cu adevarat functionala decat sprijinind mediul de afaceriprivat. Asadar, politica economica,daca se concentreaza doar pe inmultirea s icresterea taxelor cu ignorarea totala a mediului de afaceri privat,va conduce inevitabil la reducerea resurselo rbugetare, cresterea somajului si cronicizarea fenomenului de piata nefiscalizata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO