ZF 24

Prefabricatele, în aşteptarea marilor şantiere de infrastructură

Prefabricatele, în aşteptarea marilor şantiere de...

Autor: Ioan Dornescu

19.07.2015, 17:28 1069

Piaţa prefabricatelor mari din beton, excluzând pavaje, ţigle şi alte prefabricate mici, a crescut cu 8% anul trecut în volum, până la 350.000 de metri cubi. În valoare, piaţa a raportat o creştere de 7% faţă de 2013, până la 110 milioane euro, potrivit companiei de cercetare InterBiz Research & Consulting.

Pentru acest an, InterBiz estimează că piaţa de prefabricate din beton va trece pe minus din perspectiva volumelor livrate, vânzările urmând să înregistreze o scădere până la 330.000 metri cubi.

„În acest moment, singurul segment cu perspective de creştere în anul 2015 este cel de tuburi din beton (sisteme de canalizare). De altfel, piaţa tuburilor din beton are un mare potenţial de dezvoltare pe termen mediu şi lung, pentru că România are cea mai mică rată a racordării populaţiei la reţele publice de canalizare. Numai 50% din populaţie este conectată la o reţea publică de canalizare în România, faţă de 55% în Croaţia (penultima din acest punct de vedere) sau de 65% în Slovacia şi de 76% în Bulgaria“, potrivit companiei de cercetare.

Restul segmentelor pieţei prefabricatelor mari din beton vor suferi în continuare în acest an din cauza reducerii investiţiilor publice şi diminuării activităţii de construcţii noi din sectorul nerezidenţial.

 

Două fabrici şi-au schimbat proprietarul

Unul din cele mai importante evenimente care a marcat anul trecut piaţa locală a prefabricatelor a fost tranzacţia prin care grupul Somaco, deţinut de fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, a devenit proprietarul fabricilor din Timişoara şi Târgovişte ale Europrefabricate, firmă deţinută indirect de investitori italieni. Tranzacţia cu Europrefabricate a săltat businessul Somaco cu 40% anul trecut, rulajul producătorului de prefabricate şi BCA urcând până la 36,4 milioane euro (162 milioane lei), potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor oferite de producător şi a celor de la Ministerul de Finanţe. Investiţia în achiziţia celor două unităţi de producţie s-a ridicat la 8 milioane de euro, fiind asigurată de Oresa Ventures, atât prin contribuţie directă, cât şi din împrumuturi bancare.

Pentru acest an, grupul şi-a propus un avans de 10% al rulajului, care ar urma să atingă astfel nivelul de 40 milioane euro. Prefabricatele pentru structuri la cheie, infrastructură şi lucrări edilitare generează două treimi din businessul Somaco, restul fiind acoperit de livrările de BCA.

 

Creşterea pieţei, reflectată în rulajele jucătorilor

Producătorul de materiale de construcţii Macon Deva, un alt jucător de top pe această piaţă, a terminat de asemenea pe plus anul trecut, rulajul companiei înregistrând un avans de 10%, până la circa 107 milioane lei (24 milioane de euro), potrivit calculelor ZF. Compania este principala entitate a grupului Macon, controlat de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors, şi este structurată pe trei linii de business, respectiv BCA, elemente prefabricate din beton şi cahle de teracotă. Grupul Macon mai include firmele Simcor Var, Simbeton şi Simterac.

„În ciuda regresului de 6,7% al volumului lucrărilor de construţii în 2014, Macon (…) a obţinut rezultate superioare în 2014 faţă de 2013. Dezvoltarea gamelor de produse, prezenţa reprezentativă şi parteneriatele la nivel naţional în ceea ce priveşte distribuţia produselor din portofoliu (…) au reprezentat elementele-cheie care au contribuit la rezultatele obţinute în 2014“,  spune Marius Marin, CEO al Macon.

Vânzări mai mari au fost raportate şi de producătorul de prefabricate ASA Cons din Turda, parte a grupului francez Consolis, care a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 14,6 milioane euro, în creştere cu 45% faţă de anul anterior.

„Anul trecut piaţa a fost în creştere, raportându-ne la segmentul nostru de activitate. Anul 2015 se prefigurează undeva la nivelul anului trecut, însă în domeniul nostru de activitate o prognoză realistă se poate face pe un trimestru, maximum două“, declara la începutul anului Bogdan Bulgaria, general manager al ASA Cons şi ASA Epitoipari Hungary.

Dacă autorităţile care gestionează banii pentru dezvoltarea infrastructurii vor da drumul la lucrări, iar România va deveni un imens şantier, după cum promitea în primăvara lui 2015 fostul ministru al transporturilor Ioan Rus, producătorii de prefabricate au toate şansele să-şi sporească în continuare vânzările, iar piaţa să revină pe verde în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO