ZF 24

Presat de minoritari, grupul Rompetrol spune ca proiectul CNVM privind ofertele de preluare dauneaza pietei

10.03.2009, 18:24 19

Grupul Rompetrol considera ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind detinerile directe si detinerile indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari, prin schimbarea regulilor de functionare a pietei de capital, potrivit unui anunt al grupului.

Potrivit unui proiect de instructiune al CNVM, companiile care preiau controlul indirect asupra unor companii listate pe Bursa vor fi obligate sa deruleze oferte publice de preluare obligatorii pentru participatiile minoritare. In aceste conditii, grupul Rompetrol ar fi obligat sa deruleze oferte publice de preluare obligatorii pentru participatiile minoritare din Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, a caror valoare s-ar ridica la peste 80 mil. euro.
Reprezentantii Rompetrol sustin ca masura propusa va afecta majoritatea companiilor listate, prin obligarea actionarilor care "detin" peste 33% sa initieze oferte publice de preluare, potrivit noii formulari incluse in proiectul de instructiune, si nu a celor care "dobandesc", asa cum se precizeaza in directiva europeana, preluata si in legislatia romana.

“Trebuie sa tinem cont ca propunerea nu a fost insotita si de o expunere de motive, aceasta venind pe fondul presiunilor exercitate atat de fondurile de investitii cat si de diverse grupuri de interese, afectate in prezent de diminuarea valorii portofoliului de actiuni. Grupul Rompetrol asteapta in continuare un punct de vedere oficial al CNVM cu privire la solicitarea depusa la finele anului trecut de fondul de investitii QVT Fund, actionar minoritar la Rompetrol Rafinare”, sustin reprezentantii Rompetrol.

Ei mai sustin ca tranzactia dintre Rompetrol Holding si KazMunaiGaz pentru preluarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group NV s-a realizat in cursul anului 2007 cu respectarea prevederilor legale, fiind avizata de toate autoritatile competente si ca noul actionar majoritar al grupului Rompetrol nu poate fi obligat sa desfasoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, in conditiile in care aceasta obligativitate nu este prevazuta de legea romana.

In prezent, grupul Rompetrol analizeaza proiectul propus de CNVM, solicitand autoritatii de resort o prelungire a perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO