ZF 24

Preşedintele ABN Amro s-a travestit în patroană de bordel ca să le explice angajaţilor ce înseamnă să fii şef la o bancă

Gerrit Zalm nu este la prima apariţie scenică. El a interpretat un frate fictiv tot la evenimente organizate de ABN Amro în anii anteriori, iar acum un deceniu a avut o scurtă apariţie în filmul „Cool“ regizat de Theo Van Gogh.

Gerrit Zalm nu este la prima apariţie scenică. El a interpretat un frate fictiv tot la evenimente organizate de ABN Amro în anii anteriori, iar acum un deceniu a avut o scurtă apariţie în filmul „Cool“ regizat de Theo Van Gogh.

Autor: Ioana Tudor

20.01.2014, 20:17 6925

Gerrit Zalm, fost ministru al finanţelor şi acum preşedinte al băncii olandeze ABN Amro, deţinută de stat, a decis să-i motiveze pe cei 23.000 de angajaţi ai printr-o apariţie în travesti şi un discurs aluziv, îndrăzneţ, inteligent şi plin de şarm.

Patroana de bordel Priscilla, sora imaginară a lui Gerrit Zalm, le-a spus celor prezenţi în sală, indicând în direcţia sânilor, că a fost bine­cu­vân­tată cu un „front office“ generos şi cu un „back office“ de primă clasă, scrie Financial Times. Cu o privire plină de subînţeles, ea le-a spus angaja­ţilor că activează într-un „domeniu înflo­ritor cu o tradiţie veche de secole“. Îm­bră­cată în al­bastru, cu perucă blond-roşcată, ruj roşu şi oche­lari extravaganţi, Priscilla a spus că fra­tele ei a re­nunţat să mai muncească şi s-a hotărât să „fie şef“, cu avantajul că acum câştigă mai mulţi bani.

S-ar zice că Gerrit Zalm, cunoscut ca un preşedinte sobru şi rece, a ales o cale mai puţin convenţională de a-şi motiva trupele, dar apariţia lui în postură de actor are un mesaj serios şi atrage atenţia asupra necesităţii valorilor solide într-o bancă cu trecut turbulent.

„Realitatea este că acţiunile băncilor au dus-o relativ bine şi, dacă o ţin tot aşa, stimulentele ar putea creşte şi toată disciplina din ultimii ani a băncilor ar putea să se ducă pe apa sâmbetei“, a atenţionat Peter Hahn, profesor la Cass Business School. Povestea ABN a fost deja dramatizată în 2012, când ascensiunea şi căderea ei au fost puse în scenă de Teatrul Naţional Olandez în piesa „De Prooi“ (Prada). Banca a fost cândva atât de influentă în Olanda încât se autointitula simplu De Bank, Banca. Însă, după o neinspirată ex­pan­siune în străinătate, ABN a fost achiziţionată în 2007 de rivalii RBS, Santander şi Fortis. Când criza financiară s-a dezlănţuit, ceea ce a mai rămas din ABN şi Fortis în mâini olandeze a fost salvat de stat printr-un bailout de 30 mld. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO