ZF 24

Presedintele Basescu joaca la limitele Constitutiei si ameninta cu dizolvarea Parlamentului chiar si dupa incheierea mandatului

Presedintele Basescu joaca la limitele Constitutiei si ameninta cu dizolvarea Parlametului chiar si dupa incheierea mandatului
16.10.2009, 16:10 66

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri la Radio Romaniaca, daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, douapropuneri de guvern, Constitutia ii permite sa dizolveLegislativul, incepand cu 7 decembrie: "Acest risc exista, dar eusper sa nu se produca (...)".

Potrivit sefului statului, daca Parlamentul nu va valida si oeventuala a doua propunere de guvern pana la alegerileprezidentiale, ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentuluia doua zi dupa cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale,respectiv pe 7 decembrie, in eventuala calitate a sa de presedintein exercitiu.
"Am convingerea ca am facut o oferta buna pentru tara si pentrupartide prin desemnarea domnului Croitoru", a spus Basescu.

Presedintele l-a desemnat joi pe Lucian Criotoru sa formezeguvernul, insa, in acest stadiu, sansele ca echipa lui sa treaca deParlament sunt reduse. Daca guvernul propus nu trece, presedinteleface o a doua propunere de premier care, impreuna cu echipa sa,trebuie sa ceara din nou votul Parlamentului. Daca si aceastapropunere cade, presedintele poate, constitutional, dizolvaParlamentul si se ajunge la anticipate. Parlamentul nu poate fiinsa dizolvat (potrivit legii fundamentale) in ultimele sase luniale mandatului presedintelui in exercitiu.

Al doilea tur al alegerilor prezidentiale se consuma pe sasedecembrie, deci, cel putin pana la aceasta data, Parlamentul nupoate fi dizolvat. Basescu sustine insa ca o poate face incepand cu7 decembrie, adica a doua zi dupa finalul alegerilor.

Or, dupa 6 decembrie (al doilea tur al prezidentialelor, cand,in ordine temporara, se incheie mandatul lui Basescu, deci se poatedizolva Parlamentul), rezultatul votului ar putea sa indice faptulca presedintele in exercitiu a pierdut alegerile. Insa, potrivitConstitutiei, art. 83. al. 2, "Presedintele Romaniei isi exercitamandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales",ceea ce poate inseamna, in interpretarea actualului sef alstatului, ca el are atributii pline, deci ar putea dizolva siLegislativul, pana la depunerea juramantului viitorului presedinte(el sau altul).

Bomba aruncata de Traian Basescu s-ar putea dovedi a fi maipericoloasa decat toate controversele constitutionale din ultimelezile legate de rolul presedintelui in desemnarea premierului si decuvantul pe care o majoritate parlamentara il are de spus in acestdomeniul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO