ZF 24

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In: Este prea devreme să fim optimişti în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreene

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In: Este prea devreme...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

07.03.2018, 13:37 62

În cadrul unei întruniri cu liderii principalelor partide, Moon Jae-In a precizat că nu intenţionează să reducă sancţiunile împotriva regimului de la Phenian în vederea summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programat pentru finalul lunii aprilie.

"Obiectivul nostru este denuclearizarea. Nu putem fi de acord cu neproliferarea sau cu îngheţarea strategiei nucleare. Încheierea programului nuclear (nord-coreean) este obiectivul final. Dar având în vedere că denuclearizarea imediată poate fi dificilă, cred că putem urma o anumită foaie de parcurs înainte de a ajunge la etapa denuclearizării", a spus Moon.

În ceea ce priveşte summitul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, liderul de la Seul a avertizat că este posibil să nu găsească multe puncte comune cu preşedintele nord-coreean.

"Am ajuns într-un punct foarte important în eforturile noastre de a stabili pacea şi de a denucleariza Peninsula Coreeană. Cred că este încă prea devreme să fim optimişti, pentru că ne aflăm doar la linia de start. Summitul va avea loc pe fundalul sancţiunilor şi presiunilor internaţionale. Spaţiul de manevră pentru acorduri transfrontaliere va deveni mai larg atunci când vor fi înregistrate progrese în dialogul dintre SUA şi Coreea de Nord. Guvernul sud-coreean nu este în măsură să elimine în mod unilateral sancţiunile", a mai spus Moon Jae-In.

Marţi, Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a anunţat că liderul regimului de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii cu Statele Unite despre denuclearizare, "în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate".

În cadrul vizitei unei delegaţii de înalţi oficiali sud-coreeni în Coreea de Nord, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi iniţiate discuţii între SUA şi Coreea de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO