ZF 24

Preţul petrolului a scăzut faţă de luna iulie cu 46%, în timp ce benzina din România s-a ieftinit cu doar 18%. Explicaţia? Peste jumătate din preţ sunt taxe şi impozite

În acest moment, Rompetrol deţine o reţea formată din 400 de puncte de alimentare, din care aproximativ 130 sunt benzinării proprii, restul fiind staţii Partener sau Expres (fără personal).

În acest moment, Rompetrol deţine o reţea formată din 400 de puncte de alimentare, din care aproximativ 130 sunt benzinării proprii, restul fiind staţii Partener sau Expres (fără personal).

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2014, 12:09 15401

Circa 58% din preţul unui litru de benzină şi 54% din preţul la motorină se duc la stat sub forma accizei şi a TVA. În acest moment, preţul unui litru de benzină a ajuns la circa 5,25 de lei, în scădere cu 18% faţă de maximul atins în iulie, anul acesta. Dacă guvernul nu ar fi aplicat de la 1 aprilie acciza de 7 cenţi pe litru, care reprezintă 41 de bani din preţul final, acum litrul de benzină ar fi scăzut sub pragul de 5 lei pe litru, cel mai mic nivel din ultimii patru ani de zile. Petroliştii spun că în continuare tendinţa este de scădere.

„Ponderea taxelor (TVA şi acciză) în preţul la pompă în reţeaua Rom­pe­trol este astăzi, (19 decembrie - n.red.), de 58% pentru ben­zină şi 54% pentru motorină. În afara accizelor şi taxelor, preţul final al carburanţilor este format din indicatori variabili precum cotaţiile internaţionale ale materiilor prime şi ale produselor petroliere, cursul de schimb, precum şi costuri logistice şi de distribuţie, cele financiare necesare asigurării capitalului de lucru şi a inves­tiţiilor“, explică re­pre­zentanţii KMG Inter­national, fos­tul grup Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală.

Potrivit datelor furnizate de Rom­pe­trol, pe data de 19 decembrie preţul me­diu pe litrul de benzină era de 5,25 lei, iar litrul de motorină se putea achi­ziţiona la nivelul reţelei cu 5,45 de lei.

 

10 scăderi de preţ într-o lună

„Pe fondul evoluţiei indicatorilor men­ţionaţi, în ultima lună (18 no­iem­brie - 19 decembrie 2014), Rom­pe­trol Down­stream (divizia de retail a Rom­petrol - n.red.) a modificat în scădere pre­ţurile la carburanţi de 10 ori, res­pectiv cu 51 de bani la motorină şi 57 de bani la benzină. Astfel, ultima mo­dificare a fost operată pe 19 decembrie, în scădere cu 9 bani la benzină (preţul mediu în reţea fiind de 5,25 lei) şi cu 7 bani la motorină (preţul mediu în reţea fiind de 5,45 lei), în continuare evoluţia fiind de scădere a preţurilor“, au mai spus reprezentanţii Rompetrol.

Cifrele din spatele unui litru de benzină

„Conform Codului fiscal, nivelul curent al accizei în litrul de benzină este de 2,04 lei, iar în cazul motorinei este de 1,90 lei. După 1 ianuarie 2014, a avut loc majorarea cursului de schimb pentru acciză, astfel că în preţul final s-au re­gă­sit: 10 bani pentru benzină şi 9 bani pen­tru motorină. După 1 aprilie, după intro­ducerea accizei suplimentare (cal­cu­lată la acelaşi curs de 4,7380), pre­ţu­rile s-au majorat cu încă 41 de bani pentru benzină şi motorină. În total, din taxe­le introduse în 2014 avem o creştere de 51 de bani pentru benzină şi 50 pen­tru motorină. Plăţile efectuate de com­pa­nie în contul accizei au fost în valoare de peste 1 miliard de dolari (nivel înre­gis­trat în perioada ianuarie - noiembrie 2014)“, au mai spus reprezentanţii Rompetrol.

Celelte companii petroliere nu au răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei. Potrivit datelor colectate de ZF, preţul actual al benzinei este comparabil cu cel din aprilie 2011, iar dacă s-ar exclude taxa de 7 cenţi pe litru, care are un impact final de 41 de bani, benzina ar scădea sub pargul de 5 lei pe litru, nivel care nu a mai fost atins în ultimii patru ani de zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO