ZF 24

Previziunile Erste: Intrările de fonduri structurale de la UE pot creşte la 5 mld. euro anul acesta

Previziunile Erste: Intrările de fonduri structurale de...
03.01.2014, 14:23 2040
România ar putea absorbi anul acesta fonduri structurale de 5 mld. euro, faţă de un volum de 3 mld. euro estimat pentru 2013, potrivit analiştilor Erste Group, acţionarul majoritar al BCR.

Potrivit modelelor de prognoză ale austriecilor, o absorbţie integrală a fondurilor structurale şi de coeziune alocate României pe exerciţiul financiar 2007 – 2013, reprezentând 19,2 mld. euro, ar putea ridica creşterea potenţială a PIB la 4% după 2015 – termenul limită pentru cheltuirea banilor.

În altă ordine de idei, Erste consideră că România va continua pe modelul “stop-and-go” la capitolul reformarea sectorului public, dar şi a celui privat.

De asemenea, analiştii se aşteaptă la o anumită doză de zgomot politic în contextul unui an marcat de alegerile prezidenţiale aşteptate în decembrie, dar şi de europarlamantarele din mai. Erste invocă inclusiv posibilitatea ca preşedintele Băsescu să uzeze de dreptul constituţional de a amâna alegerile cu două luni – perioada pe care a fost suspendat în 2012. “Menţinerea stabilităţii politice este o condiţie esenţială pentru păstrarea încrederii investitorilor”, comentează analiştii Erste Group.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO