ZF 24

Prim-ministrul francez vine la Bucureşti

AFP/Mediafax Foto

Jean-Marc Ayrault, prim-ministrul Franţei

Autor: Iulian Anghel

01.07.2013, 21:07 429

Jean-Marc Ayrault, prim-mi­nistrul Franţei, face o vizită în România între 11 şi 12 iulie, vizita sa in­tervenind la cinci luni după cea fă­cută de premierul Victor Ponta la Paris.

Sosirea şefului guvernului francez se petrece pe un aparent curent de dezgheţ după câţiva ani de tensiuni între Bucureşti şi Paris care a blocat, alături de alte state din UE, aderarea României la Spaţiul Schengen.

După venirea la putere a stângii franceze şi după instalarea la Bucureşti a unui nou guvern, tot de stânga, relaţiile ar putea intra pe un curs normal. Dar nimic nu este sigur pentru că ele nu au fost bune în ultimii doi-trei ani, deşi în ambele ţări erau guverne de dreapta.

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al statului francez Nicolas Sar­kozy nu s-au înţeles deloc, iar par­teneriatul strategic semnat de Sarkozy la Bucureşti în 2008 a rămas literă moartă. Vizita lui Ponta la Paris a avut ca scop declarat chiar revi­­gorarea acestui parteneriat strategic.

Cu un stoc al investiţiilor în Ro­mânia de 5 mld. euro, Franţa se află pe locul al patrulea în topul investi­torilor străini. Este a treia destinaţie pentru exporturile noastre (al cincilea parte­ner la importuri). Iar de când ex­por­turile Dacia (com­pa­nie a fran­cezilor de la Renault) au explo­dat, ba­lanţa co­mercială a Bucu­reş­tiului a de­venit excedentară în relaţia cu Parisul.

În vremea în care relaţiile politice s-au tensionat, unele afaceri ale com­paniilor franceze din România au avut de suferit - deşi niciodată relaţia de cauzalitate nu a fost evidentă, ci doar sugerată, mai ales de partea franceză.

Companiei Colas i-a fost reziliat un contract pentru construirea unei părţi din autostrada spre mare. Pla­nurile gigantului Vinci în România au eşuat în 2010 după ce consorţiul Vinci - Akor a denunţat unilateral contractul pentru realizarea autostrăzii Comarnic - Braşov (55 km) cu o valoare de construire, la acea vreme, de 1,9 miliarde de euro. Câteva luni mai târziu, Gas de France s-a retras din contractul de 4 mld. euro de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă (deţinea 9% din Energonuclear, compania care urma să realizeze proiectul).

Cam în aceeaşi vreme, compania franceză Areva (industrie nucleară) viza să construiască cea de-a doua centrală nucleară în România, pentru ca mai apoi să se mulţumească să ofere tehnologie pentru reactoarele 3 şi 4 ale primei centrale. Băsescu a spus „nu“ ofertei sugerate de Sarkozy ca România să cumpere tehnologie franceză în domeniul nuclear. Preţul politic a fost că România nu a mai avut un sprijin puternic în cadrul UE.

În ciuda relaţiilor mai reci, alte companii franceze şi-au continuat investiţiile în România - peste 600 mil. euro între 2010 şi 2011.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO