ZF 24

Prima runda de negocieri la Prima Casa: Ar putea fi extins programul si pentru a doua casa?

07.01.2010, 11:33 31

Reprezentantii agentiilor imobiliare au propus celor dinMinisterul de Finante ca programul sa fie extins si pentrupersoanele care vor sa se mute de la doua camere la trei camere,adica sa fie eliminata conditia prin care cumparatorul trebuie safie la prima achizitie de locuinta.

Propunerea a venit simultan cu cea de majorare a plafonuluipentru achizitia de locuinte noi de la 60.000 de euro, pana la70-80.000 de euro, sau chiar mai mult.

"Am incercat sa lamurim ce este acest program: un program socialpentru a ajuta populatia sa isi ia o locuinta sau un program destimulare de achizitie a locuintelor. Eu cred ca scopul este sastimulam achizitia de locuinte si, in acest context, am incercat sacautam solutii pentru ca acest program sa fie axat pe achizitia delocuinte noi", spune Cristi Clenciu, presedintele Asociatiei Romanea Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Miercuri seara a avut loc o intalnire intre cei conectati directla piata si cei din Guvern pentru a decide formula in care vacontinua programul Prima Casa, urmand ca saptamana viitoare sa aibaloc a doua intalnire de acest gen.

Pana pe 15 februarie, Ministerul de Finante va trebui sa vina cunoul model in care va continua programul. Pana atunci, cumparatoriivor putea incheia antecontracte pentru achizitia de locuinte prinprogramul Prima Casa - asa cum a fost pana acum. Oficialii dinGuvern au declarat ca forma viitoare a programului va fi axata peachizitia de locuinte noi si totodata, ca programul ar putea fiextins pentru achizitia de locuinte ANL. In acest fel insa, nu vafi stimulat mediul privat, considera cei care au participat laintalnire.

Din plafonul de 1 mld. de euro aprobat in vara anului trecutpentru acordarea de garantii la creditele "Prima Casa", au mairamas peste 500 mil. de euro - fond care va fi transferat pentruanul acesta. Bugetul total ar urma să fie completat ulterior,posibil tot pana la plafonul din 2009, de un miliard euro, audeclarat surse ministeriale pentru Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO