ZF 24

Primele pariuri privind PIB-ul din S1: la jumătatea anului economia va înregistra o creştere între 1,8 şi 2,4%

Primele pariuri privind PIB-ul din S1: la jumătatea...

Autor: Claudia Medrega

22.07.2013, 22:18 554

Institutul Naţional de Statistică anunţă în prima parte a lunii august evoluţia principalilor indicatori macro pentru luna iunie, iar în 14 august vor fi publicate datele „semnal“ privind evoluţia economiei în T2 2013 şi pe ansamblul primului semestru din acest an.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut, avansul PIB fiind dublu faţă de aşteptările analiştilor.

Datele macro pentru al doilea trimestru publicate până acum indică însă o evoluţie mai slabă a economiei faţă de primele trei luni ale anului, după cum remarcă şi analiştii.

Premierul Victor Ponta a declarat recent pentru Bloomberg că economia a înregistrat în primul semestru o creştere de 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii sunt sceptici şi susţin că o astfel de creştere „surprinzătoare“poate fi explicată prin noi ajustări în sus ale datelor statistice precedente, în condiţiile în care economia a evoluat în al doilea trimestru mai slab decât în primele trei luni ale anului.

ING Bank spune că estimează, ca majoritatea analiştilor, o creştere economică de 1,8% pentru primul semestru.

Referindu-se la cifra anunţată de premier pentru creşterea PIB din S1, Vlad Muscalu, senior economist ING Bank, se întreabă într-un raport dacă economia este în expansiune, susţinând că un avans de 2,4% în S1 este o „mare surpriză“. „Avem îndoieli mari, dar oficialii au, uneori, acces la datele preliminare.“

Majoritatea indicatorilor disponibili arată că dinamica activităţii s-a înrăutăţit în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru din 2013, iar cifra de 2,4% ar indica o „accelerare neobişnuită“ a economiei la 1,5% în T2 2013 faţă de 0,6% în T1, explică Vlad Muscalu.

„Producţia industrială este foarte puţin probabil să repete performanţa din T1 2013 când a avut o creştere trimestrială de 2,6%. Vânzările cu amănuntul, un indicator pentru consum, cel mai probabil s-au contractat cu 1,5% în T2 2013 după creşterea de 1% din T1. Activitatea din construcţii este probabil singura zonă «luminoasă» afişând o uşoară îmbunătăţire. A fost problabil stagnare în T2 după declinul de 1% din trimestrul precedent. Contradicţia dintre datele anunţate de premier şi  datele lunare sugerează că, poate, datele precedente au fost încă o dată revizuite în sus“, spune Muscalu.

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a revenit pe scădere în luna mai, iar evoluţia s-a reflectat şi la nivelul exporturilor, care au staţionat la nivelul din mai 2012, după creşterea semnificativă din aprilie. Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, este considerată unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an, în condiţiile în care cererea internă nu dă semne de redresare.

Exporturile au înregistrat în luna mai o creştere de doar 0,1% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, în condiţiile în care exporturile către ţările UE au scăzut cu 1,1% an la an, după o creştere de aproape 20% din luna aprilie, iar exporturile către partenerii comerciali non-UE au crescut cu 2,7%, faţă de plusul de 6,6% înregistrat în aprilie. Evoluţia nefavorabilă vine după ce în aprilie exporturile au revenit pe plus şi au făcut un salt de 15,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, ajungând la 4,08 mld.euro.

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a înregistrat în luna mai în România a doua cea mai mare scădere din Uniunea Europeană (UE), de 4,4%, după Spania, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE. Pe serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în mai cu 3,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Şi comparativ cu aprilie afacerile din comerţ au înregistrat în luna mai un declin de 3%. „Mi se pare ciudată declaraţia premierului având în vedere că nu avem încă datele pentru luna iunie pentru PIB. Eu cred că nu încearcă să influenţeze estimarea INS. Am avut o situaţie similară în 2011 când preşedintele Băsescu anunţa creşterea economică înaintea celor de la INS. La doi ani distanţă am ajustat în jos PIB-ul nominal“, spune analistul economic Florin Cîţu.

El crede că în S1 economia va rămâne cu o creştere economică anualizată peste 1%, iar pentru 2013 estimează o evoluţie a economiei între -1% şi +1%.

 

Ce prognoze au analiştii pentru întregul an 2013

Analiştii locali şi-au îmbunătăţit estimă­rile privind creşterea economică din acest an spre 2 - 2,2% în urma semnalelor de revigorare din primele luni ale anului şi nu exclud un avans al PIB în jur de 2,5% în 2013, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile îşi vor continua trendul ascendent.

Şi FMI vede acum posibilă o creştere economică de aproape 2% pentru acest an faţă de la 1,6% cât estima anterior.

Comisia Europeană anticipează că economia României va creşte cu 1,6% în acest an. Banca Mondială se aşteaptă la un avans economic de 1,7% în acest an şi de 2,2% anul următor, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este cea mai pesimistă, luând în calcul un avans al PIB de 1,4% în acest an şi de 2,2% anul următor.

România a început din 2013 să fie din nou „văzută bine“ în rapoartele de analiză ale băncilor străine, după ce în anii trecuţi era frecvent criticată. Gigantul american JP Morgan estimează o creştere economică de 2,6% pentru România, după ce în primăvară estima un avans de 1,9%. Cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică a venit de la cea mai mare bancă elveţiană, UBS, care anticipează o creştere a PIB de 2,8%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO