ZF 24

Primul bilanţ al reducerii TVA: vânzările de alimente au crescut cu 17% faţă de iunie 2014

Primul bilanţ al reducerii TVA: vânzările de alimente...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

02.07.2015, 10:57 413
 

Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% a dus la creşterea consumului cu 17% în primele două săptămâni din iunie faţă de perioada similară a anului 2014, arată un studiu al companiei de cercetare de piaţă Nielsen.

Preţurile au scăzut în medie cu -11% în categoriile monitorizate de Nielsen. Rezultatele nu au întarziat să apară după scăderea TVA, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus preţul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, branza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile.

Măsura reducerii TVA de la 24% la 9% se aplică industrei alimentare şi a băuturilor non-alcoolice, o piaţă care se ridică la 40 mld. lei. 

Price Monitor este un instrument special pentru monitorizarea celui mai important eveniment al anului în piaţa de FMCG – scăderea TVA. Acesta le permite clienţilor sa analizeze săptămânal,  într-un timp foarte scurt modul în care sunt impactate cele mai importante 100 de produse (Food Basket) din cele mai cumpărate categorii de mâncare, dar şi impactul direct asupra propriilor produse şi ale competitţei în comerţul modern.

În România, ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai ridicată din UE – 32%, faţă de media UE de 18%, astfel că reducerea de TVA ar aduce mai mulţi bani în buzunarele românilor pentru alte produse aşa cum sunt cele non-alimentare (parfumuri, săpun, electronice) sau servicii ( vacanţe). Dintre europeni, cel mai puţin cheltuiesc cu alimentele, ca pondere în venituri, britanicii şi austriecii (13%).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO