ZF 24

Primul caz de gripa porcina din Romania, identificat la o femeie din Bucuresti. Cititi aici recomandarile MS privind prevenirea bolii

27.05.2009, 11:34 264

Primul caz din Romania de gripa cu noul virus a fost identificat la o femeie din Bucuresti, revenita recent din SUA, in 23 mai, aceasta fiind internata la Institutul “Matei Bals” din Capitala, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, citat de Mediafax.

Femeia, de 30 de ani, din Bucuresti, a venit din SUA, cu doi copii minori. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca, marti, femeia, avand febra, s-a prezentat la Institutul “Matei Bals”, unde i-au fost recoltate probe. Miercuri, a fost confirmata infectia cu virusul nou gripal. Cititi mai mult despre primul caz de gripa porcina din Romania pe www.mediafax.ro

Potrivit datelor prezentate miercuri de organizatia Mondiala a Sanatatii, numarul persoanelor care au murit in urma infectarii cu virusul A H1N1 a crescut la 100, in timp ce peste 12.000 de persoane la nivel global s-au imbolnavit. Din totalul deceselor, 83 au fost in Mexic, 14 in SUA, 2 in Canada si unu in Costa Rica.


Vaccinul impotriva gripei umane nu protejeaza impotriva gripei porcine, care se transmite in general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, insa consumul de carne de porc nu duce la imbolnavire. Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale.

Simptomele noii gripe AH1N1 la om sunt, in general, asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere umane: febra, simptome respiratorii, cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat. Pot aparea eventuale alte simptome, cum ar fi dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus). In anumite cazuri, este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus.

Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere, adica de la persoana la persoana, din secretiile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta sau, indirect, atunci cand secretiile ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane, care isi duc apoi mana la gura sau nas.

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic in mod corespunzator. Acest nou virus gripal nu a fost izolat pana in prezent de la animale si nu exista indicii conform carora virusul ar fi prezent in lantul de productie al carnii de porc.

Conform reglementarilor Organizatieie Mondiale a Sanatatii (OMS), Ministerul Sanatatii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficienta pentru tratamentul a mii de cazuri, catre noua spitale de boli infectioase, respectiv, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes” si Institutul National de Boli Infectioase “Prof.dr. Matei Bals”, ambele din Capitala, si catre spitalele de boli infectioase din centrele universitare: Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Targu Mures, Brasov si Constanta.
 


Masurile de igiena recomandate de Ministerul Sanatatii pentru prevenirea imbolnavirii:

In lipsa unui vaccin impotriva gripei porcine, urmatoarele actiuni pot preveni raspandirea virusului:

· Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;

· Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile be baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;

· Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;

· Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;

· Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la servici sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave

Daca cineva care a fost in zonele afectate din Mexic, SUA si Canada si se simte rau, ce trebuie sa faca?

Oricine care a calatorit recent (in ultimele 7 zile) in zonele afectate si prezinta simptome de gripa trebuie sa se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO