ZF 24

Primul executiv care ia în calcul să angajeze refugiaţi: „Dacă s-ar integra şi s-ar supune normelor noastre“

Fabrica Rondocarton din Apahida, judeţul Cluj, are o capacitate de 110 mili­oane de metri pătraţi de ambalaje pe an

Fabrica Rondocarton din Apahida, judeţul Cluj, are o capacitate de 110 mili­oane de metri pătraţi de ambalaje pe an

Autor: Laurentiu Cotu

24.09.2015, 07:00 5264

Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târgovişte, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 31,7 mil. euro, în creş­tere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de evoluţia pozitivă a pieţei de profil.

Rondocarton şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 65 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de anul tre­cut, conform calculelor ZF pe baza estimărilor făcute anterior de companie.

„Am avut o creştere de aproximativ 8% a afacerilor în primul semestru, similară cu cea a pieţei de ambalaje  de carton. Evoluţia este una pozitivă, astfel că vom continua investiţiile în fabricile noastre din Apahida şi Târgovişte“, a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Câmpean, directorul general al Rondo­carton. Câmpean a mai spus că evoluţia pieţei ambalajelor de carton poate fi luată drept un reper pentru economia Ro­mâniei. Astfel, dacă piaţa ambalajelor de carton a crescut cu 7-8% în primul se­mestru, economia a crescut cu 3,8%, adică cu jumătate din cât a crescut piaţa de car­ton. În primele 6 luni ale acestui an, con­su­mul de ambalaje din carton ondulat a în­re­gistrat o creştere de peste 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ten­dinţa fiind în continuare de creştere pe acest segment, confom ARFCO (Aso­cia­ţia Română a Fabricanţilor de Carton Ondulat). Fabrica Rondocarton din Apa­hida, judeţul Cluj, are o capacitate de 110 mili­oane de metri pătraţi de ambalaje pe an, iar fabrica din Târgovişte o capa­citate de 80 de milioane de metri pătraţi, po­trivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Din cele două fabrici pleacă zilnic 50-100 de tiruri cu ambalaje de carton către clienţii Rondocarton din toată ţara, conform unor informaţii anterioare comunicate de companie.

Vânzările directe la export reprezintă 5-7% din total cifrei de afaceri a companiei, partenerii externi de afaceri ai Rondocarton fiind din Bulgaria, Serbia, Moldova sau Elveţia, potrivit ultimelor date disponibile. Rondocarton face şi export indirect, adică produce ambalaje pentru companii care îşi vând produsele în străinătate.

Varianta angajării unor imigranţi

Compania a demarat în acest an un program de investiţii de aproximativ 7 mil. euro, care se va derula în trei etape şi va fi finalizat în următorii doi ani. Programul presupune mărirea spaţiilor de depozitare cu 5.000 mp pentru fabrica din Târgovişte, dar şi investiţii în fabrica de carton din Cluj. Rondocarton a investit şi anul trecut, dar şi în 2013, câteva milioane de euro în modernizarea sau achiziţionarea de noi utilaje de producţie. În cele două fabrici locale de ambalaje de carton lucrează 285 de angajaţi, însă compania spune că ar mai avea nevoie de încă 10 oameni.

„Suntem de acord să angajăm pe posturile disponibile 10 refugiaţi dacă aceştia s-ar integra în comunitate şi s-ar supune normelor noastre de trai. Întreaga industrie de carton ar putea angaja până la 100 de refugiaţi“, a spus Câmpean. Acţionarul principal al companiei Rondocarton este Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, respectiv compania austriacă VLM, cu 1,5% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO