ZF 24

Primul summit UE de după pauza în care Europa a aşteptat alegerile din Germania

Toată lumea se aşteaptă ca Angela Merkel, cancelarul german, să se concentreze mai mult pe problemele Europei după ce a câştigat alegerile

Toată lumea se aşteaptă ca Angela Merkel, cancelarul german, să se concentreze mai mult pe problemele Europei după ce a câştigat alegerile

Autor: Bogdan Cojocaru

24.10.2013, 20:07 324

După patru luni de pauză, cei mai mari actori ai scenei politice euro­pene au deschis ieri sta­giunea summiturilor UE cu un spec­tacol de două zile cu su­biectele tradiţionale: stimularea creşterii econo­mice, îmbunătăţirea competitivităţii şi redu­ce­rea şomajului, o problemă cronică în unele state.

Dacă mediul ambiant în care se desfăşoară spectacolul este liniştit şi învăluit de o atmosferă de optimism, cu pieţe calme şi semne de revenire economică răsărind aproape în fiecare zi, actorii au avut grijă să-şi condimen­teze spectacolul cu intrigi.

Marea Britanie şi Franţa s-au bruscat miercuri din cauza eforturilor Comisiei Euro­pene de a reduce reglementarea excesivă, Pari­sul avertizând în ajunul summitului că acţiunile riscă să meargă prea departe şi să submineze protecţiile sociale, scrie Financial Times. Premierul britanic David Cameron va face lobby la Bruxelles pentru reducerea birocraţiei.

De asemenea, Franţa şi Germania sunt furioase şi vor socoteală din partea Statelor Unite pentru activităţile de spionaj efectuate în Europa, existând informaţii că până şi telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel a fost ascultat de spionii americani. Franţa vrea ca această problemă să fie discutată la summit.

O toamnă în care înfloresc vestitorii revenirii economiei

Dar pe plan economic Europa pare că merge, chiar dacă lent, pe direcţia bună. Cea mai uimitoare veste din ultimul timp a venit tot în ajunul summitului şi este că Spania a ieşit cu o creştere economică anualizată de 0,4% în al treilea trimestru din recesiunea în care a stat împotmolită timp de doi ani, scrie CNBC.

Cu o rată a şomajului record de 26% şi o economie paralizată de prăbuşirea bulei imobiliare, Spania a fost cel mai evident simbol al crizei datoriilor din zona euro. Progresul Spaniei, alături de relansarea economică a Portugaliei, oferă speranţă pentru întreaga periferie a zonei euro. „Cea mai mare parte a periferiei a ieşit din recesiune“, spune Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank, care a calculat că şi economia Greciei, statul cel mai dur lovit de criză, a început să crească. „Acestea sunt veşti extrem de bune. Revenirea economiei este o soluţie pentru aproape orice“, a afirmat el.

Irlanda, cândva una dintre cele mai problematice ţări europene, a anunţat că se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an să iasă din programul de bailout. În cazul Franţei, un alt stat-problemă, un sondaj de opinie publicat miercuri arată că oamenii de afaceri sunt ceva mai optimişti datorită revenirii exporturilor. În Germania, centrul de putere şi decizie al Europei, creştin-democraţii cancelarului Merkel se îndreaptă către un acord cu social-democraţii pentru a forma un guvern. Înţelegerea îi va permite lui Merkel să se concentreze mai mult pe problemele Europei.

Veşti bune au venit şi de pe piaţa auto, un barometru al încrederii populaţiei în economie. În septembrie vânzările au început să se ridice deasupra minimului ultimilor 20 de ani.

Chiar şi pericolul apărut în urmă cu câteva săptămâni ca guvernul italian să se prăbuşească a reuşit cu greu să perturbe pieţele, convinse că BCE va face tot posibilul să apere euro. Se pare că nimeni nu este pregătit să se ia la trântă cu banca centrală a zonei euro.

Premierul italian Enrico Letta: „Nimeni nu ar trebui să aibă iluzia că aceste tragedii sunt episoade trecătoare sau că se vor termina cu venirea vremii reci“. El se referă la cei 550 de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu care s-au înecat luna aceasta în Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în Europa.

 
 

Este foarte probabil ca nicio decizie clară să nu fie luată

Unul din efectele de lungă durată ale crizei sunt cele 26 de milioane de persoane fără loc de muncă din UE. Pentru a fi redus şomajul este nevoie de o creştere economică de 1,5%. În ritm trimestrial, economia UE a crescut cu doar 0,4% în trimestrul trei. O altă problemă căreia guvernele nu i-au găsit rezolvare este creşterea datoriilor în pofida austerităţii implementate ca soluţie de criză.

Datoria zonei euro a urcat la nivelul record de 93,4% din PIB în trimestrul doi, de la 92,3% în primul trimestru. De asemenea, companiile mici şi mijlocii, coloana vertebrală a economiei europene, nu au acces la finanţare cu costuri acceptabile.

Este foarte probabil ca nicio decizie clară privind aceste probleme să nu fie luată la acest summit, atenţionează BBC. Însă în contextul temerilor că industria hi-tech europeană rămâne şi mai mult în urma rivalilor din SUA şi China, liderii europeni vor dezbate crearea pieţei digitale unice europene, care ar trebui să fie gata în 2015, aşa cum au propus preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy şi CE.

Liderii politici se vor concentra pe dezvoltarea economiei digitale, considerată vitală pentru susţinerea creşterii. Una dintre principalele iniţiative ale Comisiei Europene este „Agenda Digitală pentru Europa“, care are ca scop „repornirea economiei Europei şi ajutarea cetăţenilor europeni şi afacerilor să obţină tot ce se poate din tehnologia digitală“. Oficialii Consiliului European susţin că investiţiile în economia digitală sunt vitale pentru stimularea creşterii. Liderii ar putea dezbate reformarea sectorului telecom, protecţia datelor şi limitarea plăţilor cu cardurile de credit.

Ei vor discuta, de asemenea, despre imi­graţie şi dezastrele recente în care sunt implicaţi imigranţii care traversează Marea Mediterană.

 

Problema birocraţiei: „De prea multe ori regulile UE sunt un handicap pentru firme“

Premierul britanic David Cameron cere acţiuni mai agresive şi s-a deplasat la Bruxelles cu membrii „echipei sale de şoc“ pentru a ridica problema a ceea ce Marea Britanie vede a fi proliferarea birocraţiei şi reglementării excesive, scrie Financial Times. „De prea multe ori regulile UE sunt un handicap pentru firme, iar proprietarii de afaceri mici sunt obligaţi să petreacă prea mult timp încercând să se conformeze unor reguli fără sens, împovărătoare şi costisitoare“, a spus el.

CE, cea care face regulile, a recunoscut că în unele privinţe s-ar putea să fi mers prea departe. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso spune că vrea ca UE să fie „mare cu lucrurile mari şi mai mică cu lucrurile mici“.

Echipa lui Cameron va discuta astăzi cu cancelarul german Angela Merkel şi cu alţi cinci lideri economici liberali, dar preşedintele Franţei, socialistul François Hollande, nu a fost invitat.

Premierul britanic David Cameron: „De prea multe ori regulile UE sunt un handicap pentru firme, iar proprietarii de afaceri mici sunt obligaţi să petreacă prea mult timp încercând să se conformeze unor reguli fără sens, împovărătoare şi costisitoare“.

 
 
 
 
 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO