ZF 24

Principalele prevederi pe politica externa sau noua axa: Bucuresti-Moscova-Beijing

16.12.2008, 15:07 24

1. Unul din obiectivele principale ale programului de guvernare al PD-L-PSD in domeniul politicii externe este recuperarea tezaurului aflat la Moscova. Relatiile cu Federatia Rusa vor fi relansate, pornind de la interese comune si de la potentialul de colaborare, inclusiv in domeniul economic. De asemenea, noul guvern va “fructifica” economic relatiile politice de parteneriat cu China, iar investitiile chineze in infrastructura vor fi stimulate.

2. Guvernul PD-L – PSD isI propune sa consolideze rolul Romaniei in Uniunea Europeana sI sa reconfigureze profilul regional al tarii noastre in regiune. De asemenea, promovarea intereselor economice si comerciale ale statului roman si ale firmelor romanesti va fi un obiectiv important al noului guvern.

3. Noul guvern al lui Emil Boc va continua sa sustina integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, astfel incat "locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului sa se regaseasca in perspectiva in marea familie Europeana".

4. Parteneriatul strategic cu SUA va fi consolidat, iar noul guvern va milita pentru cresterea investitiilor americane in Romania. Parteneriatele cu tarile puternice din Europa si din lume, precum Franta, Marea Britanie si Italia vor fi consolidate. De asemenea, noul guvern va incerca sa recupereze potentialul “urias“ de colaborare cu tarile cu filon latin: Franta, Spania, Italia, Portugalia.

5. Noul guvern PD-L –PSD isi propune sa reformeze sistemul consular, astfel incat acesta sa functioneze in interesul cetatenilor romani, sa simplifice procedurile consulare, sa reduca birocratia, sa asigure servicii de calitate si sa extinda numarul consulatelor .

6. In cadrul Uniunii Europene, Romania va trebui sa-si adjudece toate beneficiile care decurg din calitatea de membru, mai ales cele financiare.

7. Noul guvern isi doreste ca Tratatul de la Lisabona sa fie ratificat de catre toate statele membre pana la data alegerilor pentru parlamentul European din 2009.

8. Romania va sprijini extinderea Uniunii Europene sI extinderea zonei euro in cadrul Uniunii Europene, se mai arata in programul de guvernare al PD-L-PSD

9. Noul Guvern mai doreste ca accesul lucratorilor din noile state membre pe piata muncii din UE sa fie liber si argumenteaza ca statele care nu au aplicat restrictii au avut beneficii economice. Migratia va trebui sa devina o politica comuna a UE iar comunitatea roma va trebui sa fie integrata printr-o strategie comuna a statelor membre. Noul guvern va pleda pentru crearea unei Agentii Europene in domeniul incluziunii romilor

10. In ceea ce priveste cooperarea la Marea Neagra, noul guvern isi va asuma un rol activ, alaturi de alte state membre, pentru a lupta impotriva terorismului, pentru asigurarea securitatii si pentru diversificare energetica in zona, dar si pentru extinderea comunitatii democratice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO