ZF 24

Problema Google: Respectam drepturile omului sau cererile investitorilor?

Problema Google: Respectam drepturile omului sau cererile investitorilor?
13.01.2010, 17:31 27

Investitorii de pe Wall Street sunt tot mai ingrijorati deevolutia discutiilor dintre gigantul internet Google siautoritatile chineze pe probleme legate de libertatea cuvantului sidrepturile omului, compania amenintand chiar ca s-ar putea retragede pe aceasta piata, informeaza Reuters.

Cu toate ca in prezent Google obtine venituri de 300-600milioane dolari, mai putin de 5% din totalul veniturilor, de pepiata chineza, investitorii isi fac griji ca pe termen lung piatachineza s-ar putea extinde avand un potential urias pe segmentul depublicitate.

"Pentru investitori acesta este un punct negativ", a spusBenjamin Schachter, analist al Broadpoint AmTech. "Principalanoastra problema este ca cresterea economiei Chineze s-a dovendit afi solida iar potentialul ei este enorm".

Nelinistile provocate investitorilor s-au oglindit si inevolutia actiunilor, titlurile Google pierzand 2% din valoare, intimp ce titlurile Baidu, principalul concurent de pe piata chineza- cu o cota de piata de 60% -, au avansat cu 16%.

"Desi laudam conducerea Google pentru ca face 'ceea ce trebuie'in privinta unor probleme precum drepturile omului si cenzuraonline', neputinta companiei de a participa la cresterea economicaa Chinei va fi vazuta drept ceva negativ pe termen lung, ducand lao scadere a valorii companiei", spunea Youssef Squali, analist incadrul Jefferies.

Filtrarea informatiilor si oprirea accesului la site-uri web dinChina au fost surse de tensiune intre aceasta tara, SUA sicompaniile IT, precum Google si Yahoo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO