ZF 24

Procesatorii de lapte sunt sub lupa Concurenţei. Riscă amenzi de până la 50 milioane de euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

18.07.2013, 21:49 1655

Consiliul Concurenţei a declanşat ieri prima inves­tigaţie în industria de procesare a laptelui pe fondul unei suspiciuni privind o posibilă înţelegere pe segmentul colectării, procesării şi comercializării.

Mişcarea Concurenţei vine după ce în urmă cu patru ani instituţia a derulat o aşa-numită investigaţie utilă pentru a cunoaşte mecanismele din această industrie.

Oficialii Consiliului au ridicat ieri documente de la sedi­ile a 14 procesatori - Al­ba­lact, Covalact, Danone, Fries­land­Campina, Almera Interna­tio­nal, Dorna Lactate, Hoch­land, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solo­mo­nescu, Teletext, Unicarm şi Unilact Transilvania - dar şi de la Aso­ciaţia Patronală Română din Industria Lap­telui. Repre­zen­tan­ţii patronatului au negat acuzaţiile Concurenţei, argumentând că investigaţia a fost declanşată pe baza infor­ma­ţiilor din presă.

„Legea concurenţei interzice orice întelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei pe o anumită piaţă“, se arată într-un anunţ al Consiliului Concurenţei.

Aceste companii riscă, în cazul în care vor fi găsite vinovate, amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna plata unor penalităţi de 50 mil. euro, luând în calcul rulajele din 2012. Piaţa laptelui este un business de 800 mil. euro - un miliard de euro, potrivit datelor din industrie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO