ZF 24

Producătorii agricoli care şi-au depozitat porumbul în aşteptarea unui preţ mai bun primesc acum 643 de lei pe tonă de la traderi. AgroGo: „Era mai eficient să vândă la recoltare”

Producătorii agricoli care şi-au depozitat porumbul în...

Autor: Roana Rotaru

30.05.2017, 13:20 710

Fermierii care nu şi-au vândut tot porumbul la recoltare anul trecut, depozitându-l în aşteptarea unui preţ mai bun, îşi vând acum producţiile de porumb la preţuri începând de la 643 de lei pe tonă, cât reprezintă ofertele de cumpărare ale traderilor, potrivit platformei online de informare şi tranzacţionare a cerealelor AgroGo. Preţurile sunt în prezent la un nivel similar faţă de noiembrie 2016, perioada de recoltare, astfel că cei care au aşteptat ca preţurile să crească, deocamdată au făcut o afacere proastă, potrivit AgroGo.

„Cei care au depozitat porumbul şi nu l-au vandut până acum, momentan au făcut o afacere proastă, decât dacă preţul va creşte în viitorul imediat. Preţul la recoltare din noiembrie a fost aproximativ la acelaşi nivel cu cel de acum. (...) Se pare că în acest sezon, cel puţin până acum, era mai eficient să vândă la recoltare”, a declarat pentru ZF  Vasile Topac, co-fondator AgroGo.

În piaţa fizică, preţul FOB Constanţa pentru porumb, adică preţul pentru marfa încărcată în vase, era de 726 lei/tonă, conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar unele oferte de cumpărare ale traderilor, în regim CPT Constanţa, adică livrat la Constanţa, erau la 643 lei/tonă, în scădere în ultima perioadă, potrivit analizei AgroGo.

Zilele acestea, cotaţiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă, arată datele AgroGo, care califică aceste preţuri ca fiind preţuri medii, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a ultimelor două sezoane.

Producţia totală de porumb a României a fost  8,4 milioane tone în 2016, din care o parte a fost vândută la recoltare, iar o parte a ajuns în hambarele sau silozurile fermierilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO