ZF 24

Producătorii de mobilă: Con­su­mul aparent de mobilă a scăzut în primul trimestru cu circa 10%

Producătorii de mobilă: Con­su­mul aparent de mobilă...

Autor: Roana Rotaru

03.07.2017, 13:00 226

Con­su­mul aparent de mobilă a scăzut în primul trimestru cu circa 10%, iar numărul angajaţilor a crescut cu 1,1%, faţă de perioada simi­lară din 2016, industria mobilei ajungând la 61.700 de salariaţi.

„Datele la trei luni nu sunt grozave. Valoarea producţiei industriale a crescut cu doar 0,7% în primele trei luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În lunile ianuarie şi februarie producţia a fost pe minus, iar în martie nu a putut să îşi revină prea mult. Multe fabrici aduc salariaţii de la distanţă, iar dacă în lunile grele de iarnă nu reuşesc să-i aducă, atunci nu se realizează producţia. În plus, şi aprovizionare se face mai greu iarna”, a declarat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Consumul aparent se referă la producţia internă+importuri-exporturile de mobilă.

Potrivit Auricai Sereny, în ciuda acestei stagnări a producţiei, cifra de afaceri din comerţul cu mobilă a crescut cu 10% pentru că s-a vândut din stoc.

România a importat mobiler de 149,4 mil. euro în primul trimestru al anului, în creştere cu 4,2%  faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor APMR. 

Statisticile oficiale arată că producătorii de mobilă din România îşi concentrează vânzările la export, anul trecut 86% din valoarea producţiei industriale de mobilă fiind vândută peste graniţe.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO