ZF 24

Cum a ajuns productia de medicamente locala sa fie dominata de companii internationale

Cum a ajuns productia de medicamente locala sa fie dominata de companii internationale
26.07.2009, 17:49 25

Romanii mai detin o bucata destul de mica din productia de medicamente locala, dominata deja de cativa ani buni de companii internationale de profil. Dificultatile producatorilor locali s-au acutizat in 2009, iar una dintre cauze este si forta cu care companiile internationale de medicamente au intrat in Romania si au determinat o scadere destul de mare a productiei locale in ultimii ani.

In 2003, ponderea localului era de 25% in piata totala, iar in 6 ani productia romaneasca a ajuns la 15%. "In deceniul trecut, companiile locale insemnau peste 50% din piata si erau fortate sa pastreze preturile in lei constante in acei ani in care inflatia era de 100 sau 200% pe an, ceea ce practic i-a dus la faliment si le-a ratat sansa dezvoltarii independente ulterioare. Si nu este o intamplare faptul ca acum, cu o singura exceptie semnificativa (Antibiotice Iasi), au actionariat international" explica Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de cercetare de piata pentru industria farma.

Cititi mai multe despre lupta producatorilor romani de medicamente cu multinationalele pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO