ZF 24

Producătorii români de mobilier riscă să rateze încă un târg internaţional. De teama birocraţiei, nicio companie organizatoare nu s-a înscris la licitaţie

Producătorii români de mobilier riscă să rateze...

Autor: Roana Rotaru

26.12.2016, 16:16 838
Prezenţa producătorilor de mobilier la târgul interanţional „Internationale Mobelmesse Cologne 2017”, planificată pentru luna ianuarie în Koln, Germania, este deja compormisă, în contextul în care nicio companie organizatoare de târguri nu s-a înscris la licitaţie. 
 
Companiile organizatoare de târguri se tem că Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri va întârzia în a-şi îndeplini atribuţiile, cum s-a mai întâmplat în trecut, iar acestea nu vor mai avea suficient timp să îşi îndeplinească sarcinile, adică să colecteze exponate de la companiile participante, să le transporte la destinaţie, să construiască standul pe suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi alocată României etc. 
 
„Până pe 20 decembrie trebuia să se depună pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice-n.red.) oferte pentru organizarea târgului de mobilă de la Koln, unde au fost înscrise 30 de companii din industria mobilei. Din păcate nu a participat nicio o firmă organizatoare de târguri la licitaţii pentru că deja este foarte târziu şi nu au încredere că Ministerul Economiei va semna contractul cu firma respectivă, aşa cum s-a întâmplat la alte acţiuni din acest an. Noi suntem acum într-o situaţie foarte grea având în vedere că târgul se deschide pe 16 ianuarie. Este cel mai mare târg internaţional de mobilă la care participăm de 43 de ani. Şi pe vremea lui Ceauşescu se participa”, a declarat pentru ZF Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
 
Din cele 30 de firme participante, 13 doresc să participe pe cheltuială proprie, dacă reprezentanţii Ministerului Economiei vor plăti chiria aferentă spaţiului alocat producătorilor de mobilă români. Aceştia ar fi trebuit însă să participe gratuit, Ministerul Economiei având alocat doar pentru acest eveniment 1,9 mil. lei, potrivit preşedintelui APMR.
 
„Din cauza birocraţiei şi a modului în care lucrează Ministerul Economiei durează foarte mult desemnarea unei companii câştigătoare, semnarea conctractului…Un stand de 1.000 metri pătraţi nu poţi să-l faci în 2 zile. Noi cerem o procedură simplificată”, a spus Aurica Sereny.
 
Producătorii de mobilă din România au ratat participarea la trei târguri internaţionale de profil din Franţa, Rusia şi Qatar, din cauza neasumării responsabilităţii Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri de a organiza licitaţiile pentru desemnarea unui organizator care să se ocupe de participarea companiilor româneşti la târgurile internaţionale. Un eşec similar a avut loc şi în industria alimentară când producătorii s-au prezentat la târgul alimentar SIAL de la Paris pe cheltuiala proprie, deşi ar fi trebuit să meargă gratuit.
 
Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nu a răspuns întrebărilor ZF despre situaţia de la târgul interanţional „Internationale Mobelmesse Cologne 2017”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO