ZF 24

Proiecte UE şi subvenţii de 4 mld. euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

13.11.2013, 20:01 1687

Agricultura, care a ţinut în spate creşterea economiei din ultimiii trei ani, are alocat în bugetul pentru anul viitor 19,4 miliarde de lei (4,3 mi­liarde de euro), în creştere cu 13% faţă de 2012. Aceasta este şi una dintre cele mai mari creşteri dintre toate mi­nisterele, printre puţinele cu un avans mai mare fiind cel al Dezvoltării.

Plusul financiar nu este alocat însă din bugetul de stat, ci pe linia banilor europeni, având în vedere că mai bine de 90% din întreg bugetul de la Agricultură este acoperit de banii pentru proiectele europene şi de subvenţiile plătite fermierilor.

Astfel, pentru proiectele europene sunt puse la dispoziţie 3,5 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de acest an.

Alţi aproape 500 de milioane de euro sunt direcţionaţi către sprijinirea fermierilor prin plăţi directe. Astfel aceşti bani se împart între plata subvenţiei pentru achiziţia de motorină (108 mil. euro), plăţile de la buget pentru ovine şi caprine (78 milioane de euro), plăţile de la buget pentru bovine (131 milioane de euro) sau plăţile de la buget pentru fiecare hectar de teren agricol (148 milioane de euro).

Subvenţiile reprezintă unul dintre cele mai importante puncte pe agendă oricărui producător agricol având în vedere că în campaniile mai puţin productive sau în anii în care preţurile produselor agricole coboară, aceşti bani reprezintă o bună parte din marja de profit sau acoperă costurile necesare reluării ciclurilor de producţie.

Deşi în agricultură se pompează bani europeni de aproape şapte ani, rezultatele nu reuşesc să se vadă pe deplin în piaţă. România rămâne cea mai fragmentată piaţă agricolă din UE, cu 3,8 milioane de fermieri şi puţin peste 11.000 de businessuri agricole şi o economie cu deficit comercial în comerţul cu produse agroalimentare. Mai mult, structura exporturilor de produse agroalimentare arată că mai mult de jumătate sunt mărfuri brute: cereale, seminţe oleaginoase sau animale vii.

Subvenţiile date fermierilor nu au reuşit până acum nici să lege micii producători de piaţă, iar mecanismele prin care ministerul a încercat să îi încurajeze pe aceştia să facă trecerea către agricultura de business nu au avut efectul scontat. O parte din cei 3,8 milioane de oameni ocupaţi în prezent în agricultură sunt o adevărată frână de mână pentru această piaţă, iar guvernul a trecut pe hârtie ca obiectiv pentru următorii ani, reorientarea acestor resurse umane către alte pieţe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO