ZF 24

Proprietarii olx.ro, sud-africanii de la Naspers, au cumpărat şi firma care deţine tocmai.ro

Proprietarii olx.ro, sud-africanii de la Naspers, au...

Autor: Adrian Dumitrache

13.02.2015, 16:01 10975

"Schibsted a ajuns la un acord cu Naspers pentru preluarea operaţiunilor din Ungaria. Schibsted va vinde operaţiunile deţinute în România şi Portugalia către Naspers", se arată în anunţul companiei norvegiene, care nu precizează valoarea tranzacţiei.

Directorul de afaceri al olx.ro, Cristina Gheorghiţoiu, a declarat pentru MEDIAFAX că achiziţia va crea o companie mai mare, un produs mai bun pe piaţa de anunţuri, cu rezultate foarte promiţătoare.

"Va întări platforma şi va ajuta la monetizarea serviciilor şi, în cele din urmă, va conduce la generarea de venituri din anunţurile online. Pieţele în care industria anunţurilor online s-a dezvoltat recent necesită investiţii pe termen lung pentru a ajunge la o afacere sustenabilă. Pentru a accelera dezvoltarea în aceste ţări şi pentru a evita investiţiile costisitoare fără un rezultat cert, o astfel de tranzacţie face sens în aceste pieţe", a afirmat Gheorghiţoiu.

Ea a adăugat că, în urma tranzactiei, utilizatorii vor avea acces la platforma de anunţuri sub un singur brand şi vor putea transforma mai repede în bani produsele puse la vânzare.

"Cumparatorii vor beneficia de o oferta mai mare de produse, iar vânzătorii vor avea acces la un numar mai mare de cumpărători, ambele categorii având de câştigat în urma acestei tranzacţii", a arătat reprezentantul olx.ro.

Site-ul de anunţuri tocmai.ro este deţinut de Sibmedia Interactive Sibiu, societate controlată în proporţie de 95% de Schibsted Classified Media.

Grupul norvegian a intrat în structura acţionariatului Sibmedia Interactive în iunie 2011, când a preluat 55% din capital de la Salcia Invest (Luxemburg). Ulterior, prin majorări de capital, Schibsted Classified Media şi-a majorat participaţia la 95%.

La începutul anului 2011, Salcia Invest a cumpărat integral Sibmedia Interact de la Ştefan Radu Tocca, cetăţean român.

În 2013, afacerile Sibmedia Interact au crescut cu 170%, la 2,83 milioane de lei, iar pierderile s-au majorat de la 9,2 milioane de lei la 25,3 milioane de lei.

În România, Naspers controlează Allegro Online Services Romania SRL, societatea care administrează site-ul de anunţuri www.olx.ro (fost www.mercador.ro până în iunie 2014). De asemenea, grupul sud-african deţine reatilerul online emag.ro.

Mercador.ro a fost lansat în România în 2010.

Allegro Online Services Romania a avut în 2013 pierderi de 20,498 milioane lei la afaceri de 5,36 milioane de lei.

Prezentă în 107 ţări şi 42 de limbi, platforma online OLX (OnLine Exchange) fost înfiinţată în 2006 de antreprenorii web Fabrice Grinda şi Alec Oxenford.

Din 2010, OLX este parte a grupului media Naspers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO