ZF 24

Protest la Dacia: Angajaţii cer măsuri concrete de susţinere a pieţei auto din România

Protest la Dacia: Angajaţii cer măsuri concrete de...

Autor: Bogdan Alecu

27.02.2014, 13:17 1615

Sindicatul Automobile Dacia va organiza în data de 5 martie în Mioveni un miting de 10.000 de persoane pentru susţinerea industriei auto.

"Consiliul Sindicatului Automobile Dacia va organiza o adunare publică pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni,în data de 5 martie, între orele 13.00 şi 14.00. La adunare vor participa peste 10.000 de membri ai sindicatului", se arată într-un comunicat semnat de liderul sindical Nicolae Pavelescu.

Principalele nemulţumiri ale angajaţilor sunt legate de lipsa măsurilor concrete pentru susţinerea pieţei auto din România, sindicaliştii cerând suplimentarea tichetelor pentru programul Rabla şi stimularea cumpărării de maşini noi.

În fiecare an, aproape jumătate din maşinile noi vândute prin programul de casare au fost marca Dacia, iar după anii 2010 şi 2011 când prin Rabla se vindeau şi 50.000 de maşini, anul trecut doar 13.000 de automobile au fost achiziţionate, în contextul în care statul a emis 20.000 de tichete a 1.500 de euro fiecare. Mai mult, în condiţiile în care încă de la început Dacia s-a bazat şi pe piaţa locală, nu doar pe exporturi, care au ajuns în ultimii ani la 90% din producţie, vânzările pe piaţa locală aduc profit mai mare şi implicit pot atrageşi salarii mai mari angajaţilor.

Sindicaliştii vor protesta, de asemenea, faţă de nerespectarea promisiunilor guvernanţilor cu privire la modificarea legislaţiei muncii şi faţă de decizia Guvernului de amânare a execuţiei tronsonului de autostradă Piteşti-Sibiu, considerat ca fiind "de importanţă deosebită pentru Dacia, pentru furnizorii săi şi pentru România".

Nicolas Maure, noul director al Dacia, a declarat zilele trecute că lipsa unei autostrăzi între Piteşti şi Nădlac costă compania 30 de euro pe maşină. La 250.000 de maşini costul anual urcă la 7,5 mil. euro, bani din care se pot majora salariile celor 14.000 de salariaţi cu 500 de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO