ZF 24

PSD pregăteşte o revoluţie care va cutremura mediul de business din România: Vrea să introducă impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit. Cine câştigă şi cine pierde

PSD pregăteşte o revoluţie care va cutremura mediul de...

Autor: Cristian Hostiuc

29.06.2017, 11:07 16768

PSD a prezentat noul program de guvernare pe care guvernul Tudose ar trebui să îl pună în aplicare. Conform documentului, de la 1 ianuarie 2018 companiile nu vor mai plăti impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare.

PSD nu a făcut alte precizări pe această temă. Impozitul pe cifra de afaceri va fi o revoluţie în fiscalitatea românească pentru că va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro. 

În ceea ce priveşte impozitarea profitului, programul de guvernare propune impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finalul anului 2017.

Vor avea de câştigat companiile care raportează profit mare şi plătesc impozit pe profit, şi vor avea de pierdut companiile care au cifră de afaceri mare, dar raportează pierderi. 

Cifră de afaceri totală a companiilor din România a fost în 2015 – ultimul an pentru care există date publice disponibile – de 1.222 mld. lei (275 mld. euro), cu 5% mai mare faţă de 2014. Profitul net raportat de companii  în 2015 a fost de 80 mld. lei (18 mld. euro).

Astfel, pe aceste rezultate din mediul de business, impozitul pe profit s-a ridicat la 12,8 mld. lei (2,8 mld. euro), potrivit calculelor ZF. Dacă s-ar aplica un impozit de 1% din cifra de afaceri, raportat la rezultatele din 2015, atunci statul ar fi încasat 12,2 mld. lei, un nivel mai mic comparat cu cel rezultat din impozitul pe profit.

Situaţia este diferită însă în rândul companiilor în funcţie de industrie pentru că economia locală are multe companii mari, cu afaceri de peste 2, 3 miliarde de lei anual, dar cu marje de profit de sub 2-3% sau chiar cu pierderi.

În cazul Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 20,7 mld. lei anul trecut şi un profit net de 457 mil. lei, un impozit de 16% pe profit înseamnă că producătorul va plăti către stat 73 mil. lei, pe când un impozit de 1% aplicat la cifra de afaceri înseamnă peste 200 mil. lei, de aproape trei ori mai mult.

La OMV Petrom, una dintre companiile cu cele mai mari profituri din economie, impozitul pe cifra de afaceri ar fi de 125 mil. lei anul trecut, faţă de 145 mil. lei impozitul pe profit. În ultimii cinci ani, compania petrolieră a plătit către strat impozite aferente unui profit net cumulat de 10 miliarde de lei, cel mai mare din economie.

În cazul unui trader de cereale precum ADM Trading, cel mai mare jucător din comerţul cu cereale, cu afaceri de 3,4 mld. lei anul trecut, impozitul pe cifră de afaceri ar fi de 34 de milioane de lei. Compania a raportat pierderi de 32 de milioane de lei anul trecut şi tot pe pierderi a fost şi în 2015, astfel că nu a plătit impozit pe câştig. 

Programul de guvernare poate fi descărcat aici 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO