ZF 24

Raiffeisen a ajuns în iunie la credite de 3,8 mld. euro, dar profitul este mai mic cu 25%

Raiffeisen a ajuns în iunie la credite de 3,8 mld. euro,...

Autor: Ciprian Botea

22.08.2014, 15:48 222

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul bancar după activele deţinute, a obţinut un profit net de 45 milioane de euro în primul semestru, cu 25% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii cheltuielilor cu provizioanele şi stagnării veniturilor.

Banca înregistrase un profit de 60 mil. euro în ianuarie-iunie 2013 datorită impactului pozitiv al eliberării unor pasive fiscale în valoare de 12 mil. euro. Practic, aceasta a însemnat o creştere artificială a bazei de raportare a rezultatului din primul semestru de anul acesta. Fără eliberarea de pasive, scăderea profitului ar fi fost de numai 6%.

„Veniturile se menţin la acelaşi nivel ca anul trecut, ceea ce este în sine o performanţă în condiţiile actuale de piaţă. Avem un sistem de control al riscurilor şi al cheltuielilor care ne-a permis să fim mai eficienţi. Sunt mulţumit că baza de clienţi IMM şi cea de clienţi de top au cele mai mari creşteri“, a declarat Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank.

Banca a pierdut după primul semestru poziţia de cea mai profitabilă bancă locală. Cel mai mare profit, de 212 milioane de lei (echivalentul a 48 mil. euro), a fost obţinut de Banca Transilvania. Raiffeisen a avut venituri de 221 mil. euro în primul semestru, în con­diţiile în care stocul de credite a crescut cu 6% şi a ajuns la 3,8 miliarde de euro. Soldul de credite a crescut inclusiv ca urmare a integrării, la finalul anului trecut, a portofoliului de retail al americanilor de la Citi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO