ZF 24

Raiffeisen Research: Băncile cu acţionariat grecesc vor fi în topul listei pentru posibile achiziţii în 2017 în România

Raiffeisen Research: Băncile cu acţionariat grecesc vor...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2017, 17:09 277

Sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est a avut o evoluţie promiţătoare în 2016, pe fondul creşterii creditării şi a calităţii activelor, precum şi al redresării de pe pieţe cheie, precum Rusia, România şi Ungaria, se arată într-un raport al Raiffeisen Bank International.

În România, creditarea a avut o evoluţie modestă, stocul împrumuturilor noi către sectorul privat crescând cu doar 1,1%.

”Ne aşteptăm ca interesul sectorului privat pentru creditare să crească în 2017, susţinut mai ales de creşterea economică şi a veniturilor disponibile. În acelaşi timp, dobânzile ar trebui să rămână la un nivel scăzut, ceea ce va influenţa pozitiv dinamica creditării”.

Băncile continuă să îşi reducă dependenţa de finanţările externe, în condiţiile în care gradul de îndatorare externă a coborât de la 15,5% în 2015 la 11,8% anul trecut.

Potrivit Raiffeisen Research, băncile româneşti sunt bine capitalizate şi se aşteaptă relaxarea obligaţiilor legate de creşterea capitalului.

Vânzările de portofolii de credite neperformante (NPL) a continuat, menţinând ponderea acestora în bilanţ pe un trend descendent, de la 13,5% în 2015 la 9,6% anul trecut. ”Vedem în continuare loc pentru îmbunătăţirea acestor cifre şi ne aşteptăm la convergenţa lor spre media ţările din Europa Centrală, de 5-6%”.

Analiştii au remarcat şi profitul total al sectorului bancar românesc de anul trecut, de circa 950 milioane euro, uşor sub nivelul de un miliard euro din 2015, sistemul fiind afectat de adoptarea legii dării în plată.

În ceea ce priveşte zona de fuziuni şi achiziţii, 2016 a fost un an liniştit, dar consolidarea viitoare a sectorului bancar ar putea creşte eficienţa şi profitabilitatea lui.

”În acest context, credem că băncile cu acţionariat grecesc vor fi în topul listei pentru posibile achiziţii în 2017”, se mai arată în raport. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO