ZF 24

Raiffeisen: Romania poate fi urmatorul client pentru finantare de urgenta de la FMI si UE

29.10.2008, 19:46 20

Romania ar putea fi nevoita in viitorul apropiat sa ceara ajutorul FMI si al UE pentru ca se afla sub o presiune in crestere, afirma analistii grupului Raiffeisen, care detine a treia mare banca locala.

Analistii austrieci mentioneaza ajutorul de 20 mld. euro primit de Ungaria si considera ca Romania poate fi urmatorul „client” pentru un „crash-test” (test de rezistenta la soc).

„Probabil vom vedea tarile baltice si Romania urmind aceiasi pasi ca Ungaria, fiind urmatorii clienti la rind pentru un crash-test”, se spune intr-un raport difuzat miercuri seara de Raiffeisen Zentralbank.

Analistii grupul Raiffeisen, care are o expunere masiva pe Europa Centrala si de Est, sustin ca in cazul tuturor tarilor nou intrate in UE nevoile de finantare externa depasesc nivelul rezervelor internationale. „Aceasta este o situatie alarmanta in conditiile in care aparitia unor sincope in finantarea externa a acestor tari poate antrena mari probleme, asa incit economiile si monedele lor sa fie supuse unui stres intens.”

Raportul este semnat de departamentul de analiza al RZB Group. Include si un grafic care arata ponderea datoriei externe pe termen scurt in rezervele internationale si ponderea necesarului total de finantare externa in rezervele internationale.

Ponderi de peste 250% inregistreaza Estonia si Letonia, conform graficului. Romania figureaza cu circa 60% la ponderea datoriei pe termen scurt si cu 160% la cea a totalului de finantare, insa apare pozitionata mai bine decit tari ca Polonia, care ajunge la 110%, respectiv 180%, sau ca Bulgaria, care ajunge la 80%, respectiv 160%. Niciuna dintre cele doua tari nu au fost insa scoase de vreo agentie de rating din categoria investment grade. 

Desi graficele incluse in raport indica pozitii mai vulnerabile pentru alte tari, singurele nominalizate drept candidate la un crash-test sunt statele baltice si Romania.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO