ZF 24

Rata şomajului din Spania a scăzut la 23,7%, cel mai redus nivel din 2011

Rata şomajului din Spania a scăzut la 23,7%, cel mai...

Autor: Anca Dumitrescu

23.10.2014, 17:32 296

Banca Spaniei estimează că economia ţării a consemnat în trimestrul al treilea o creştere de 0,5%, după un avans de 0,6% în trimestrul precedent, relatează Bloomberg.

Premierul Mariano Rajoy, al cărui mandat de patru ani se încheie în 2015, a modificat în 2012 prevederile referitoare la concedieri şi reduceri ale salariilor, pentru a încuraja angajările.

Cu toate acestea, rata şomajului din Spania este în continuare a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, după cea din Grecia.

"Economia va avea nevoie de circa opt ani pentru ca rata şomajului să revină la nivelul anterior crizei. Şomajul va rămâne ridicat, aproape de 18%, în următorii cinci ani", a declarat Diego Trivino, analist la Intermoney Valores în Madrid.

Analiştii anticipau că rata şomajului va scădea la 24,1% în trimestrul al treilea.

Riscurile de încetinire a creşterii economice în Spania s-au amplificat în ultimele luni, din cauza înrăutăţirii perspectivelor la nivel mondial, în special în zona euro, avertizează banca centrală spaniolă. Instituţia a menţinut însă prognoza unui avans al PIB de 1,3% în 2014 şi de 2% în 2015.

Guvernul de la Madrid mizează pe creşterea economică pentru reducerea şomajului, anticipând că indicatorul va coborî la 22,9% anul viitor, comparativ cu nivelul record de 26,1% înregistrat în 2013, când economia s-a contractat cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO