ZF 24

Războiul politic dintre Ungaria şi Norvegia, o ţară est-europeană contra unuia dintre cele mai bogate state din lume. De ce nu vor ungurii banii "gratis" de la norvegieni?

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Mădălina Bodârlău

11.09.2014, 00:04 56503

Transformările interne ale UE şi criza ucraineană fac să treacă aproape neobservat un conflict din chiar sânul Europei între valori şi ideologii diferite, între un stat est-european care până nu demult depindea de banii străinilor dar care acum şi-a propus să nu mai urmărească valorile tradiţionale occidentale şi una dintre cele mai bogate ţări din lume, un gardian al acestor principii.

Ofensiva guvernului Ungariei împotriva ONG‑urilor finanţate de Norvegia s‑a intensificat după ce poliţia a efectuat săptămâna aceasta percheziţii amănunţite la două dintre organizaţiile pe care Budapesta le acuză că ar sponsoriza opoziţia politică. Autorităţile norvegiene spun că acţiunile maghiarilor sunt „inacceptabile” şi reprezintă acte de hărţuire a unor organizaţii care reprezintă opinia publică, scrie EUobserver.

Citiţi şi 

Interviu cu ambasadorul Norvegiei în România: Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!

Guvernul maghiar a acuzat ONG‑urile susţinute de către statul norvegian că ar finanţa pe ascuns partide politice de opoziţie. După ce 58 de ONG‑uri au fost investigate în luna iunie la cererea guvernului, numeroşi agenţi de poliţie şi investigatori au percheziţionat luni sediile ONG‑urilor Okotars şi Demnet. Autorităţile au confiscat laptopurile, au verificat documentele din birouri şi au interzis angajaţilor să dea telefoane, potrivit presei locale.

ONG‑urile percheziţionate fac parte din programul Norway Grants, prin care sunt finanţate proiecte destinate ţărilor mai puţin dezvoltate din UE şi care se derulează pe baza unui acord între UE şi Norvegia, Islanda şi Lichtenstein. Programul are şi rolul de a consolida grupurile pentru drepturi civile şi de a promova transparenţa organizaţională.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi‑a exprimat neîncrederea în grupurile sprijinite de Norvegia. El susţine că organizaţiile societatăţii civile care primesc bani din ţări străine sunt agenţi ai puterilor externe.

“Nu ne confruntăm cu membri ai societăţii civile, ci cu activişti politici plătiţi care încearcă să îndeplinească interesele străinilor în Ungaria“, a spus Orban în iulie.

Cele mai recente acţiuni ale poliţiei au scos câteva sute de protestatari pe străzile Budapestei. ONG-urile neagă că ar avea vreo legătură cu partidele politice. Guvernul Norvegian a cerut Comisiei Europene să suspende fondurile de dezvoltare destinate Ungariei.

“Ce a făcut  poliţia este inacceptabil şi arată că guvernul Ungariei intenţionează să compromită ONG‑urile, dar şi că s‑a depărtat de valorile europene bazate pe democraţie şi respect pentru drepturile omului”, a spus Vidar Helgesen, ministrul norvegian al afacerilor europene. Într‑un articol publicat luna trecută în Financial Times, el a scris că este “surprins şi dezamăgit că instituţiile UE nu au reacţionat în niciun fel”.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a spus că Ungaria va apela probabil la Comisia Europeană pentru a rezolva situaţia, dar nu a precizat şi ce măsuri concrete ar putea lua instituţia.

Orban a promis în iulie că în mandatul său va urmări cu îndârjire interesele naţionale şi nu implementarea modelului tradiţional occidental de democraţie liberală şi a sugerat că îşi va pune ţare pe drumul bătut de Singapore, China, India, Rusia şi Turcia, economii care au succes la scară globală fără a fi liberale, unele nici măcar democraţii. Dar dintre toate ţările lăudate de Orban, doar Singapore poate fi considerată o economie dezvoltată şi stabilă.

Tot Orban a anunţat anul trecut cu mare pompă că vrea să taie legăturile cu Fondul Monetar Internaţional prin plata anticipată a datoriei către instituţia fără banii căreia ar fi intrat în faliment.

Anunţul a venit când Ungaria mai avea puţin de rambursat din datoria către FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO