ZF 24

Refugiaţii spală păcatele Volkswagen urmând să aducă 7 miliarde de dolari în economia Germaniei în 2016

Refugiaţii spală păcatele Volkswagen urmând să...
29.11.2015, 00:00 2133

La aniversare a 10 ani de când ocupă această funcţie, cancelarul Angela Merkel se confruntă cu două crize.  Deşi există riscul unei căderi politice, în termeni economici efectele pozitive ale valului de refugiaţi care au emigrat în Germania compensează efectele negative ale scandalului Volkswagen, conform Bloomberg.

Cei 800.000 de refugiaţi care au cerut azil în Germania, din cauza violenţelor din Siria, vor contribui la creşterea PIB-ului Germaniei pe 2016 cu 0.2 % , conform unui studiu realizat de Bloomberg.

Impactul scandalului Volkswagn nu este foarte semnificativ, economic vorbind, generând o scădere în creşterea economică estimată pe 2016, de 0.3 procente, conform aceleaşi surse, care spune ca per total impactul celor doi factori se traduce printr-o activitatea economică suplimentară în valoare de aproape  6 miliarde de dolari pe anul viitor .

Conform publicaţiei de business americană, creşterea economică generată de reufugiaţi va estompa scăderea provocată de scandalul Volkswagen, cei 800.000 de refugiaţi aducând  în jur de 7 miliarde de dolari în economia Germaniei, în 2016, conform explicaţilor din tabelul de mai jos:

 

Sectorul public cere din ce în ce mai multe servicii şi bunuri ca să facă faţă afluxului de reufugiaţi,  iar refugiaţii la  rândul lor au cereri personale având în vedere că şi ei cheltuie bani în Germania.” a spus Stefan Kipar, un economist al băncii Bayerische Landesbank din Munchen. „Pe scurt, afluxul de refugiaţi are efecte comparabile cu  un programul de stimulare economică neplanificat, cu rezultate pe termen scurt ” a adăugat el. 

Cererea  mare de hrana şi adăpost  pentru sutele de mii de refugiaţi, înseamnă că o mare parte din surplusul de banii din bugetul public pe 2016 s-a evaporat deja, conform economiştilor care au răspuns  chesionarul Bloomberg.

Pe de altă parte, impactul scandalului Volkswagen este puţin mai greu de analizat şi descifrat: „Reparaţiile au un efect pozitiv asupra creşterii PIB-ului, iar clienţii din ţară sau din afara ţării care refuză să mai cumpere de la Volkswagen, se pot orienta spre alţi producători nemţi, deci PIB-ul Germaniei nu va fi afectat ” a explicat Timo Klein, un economist de la  IHS Economics din Frankfurt.

Economiştii Bloomberg estimează că Germania va avea o creştere economică de 2% până cel puţin în 2017. În timp ce efectul pozitiv al refugiaţilor este lămurit din punct de vedere economic, nu la fel se întâmplă pe plan politic. Chiar şi în coaliţia lui Merkel există cereri de a reduce sau stop primirea refugiaţilor în urma atentatelor teroriste din Paris.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO