ZF 24

Regele Belgiei Albert al II-lea a abdicat în favoarea fiului său Philippe

Regele Belgiei Albert al II-lea a abdicat în favoarea...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

21.07.2013, 13:23 233

Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat sâmbătă în favoarea fiului său mai mare Philippe. Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa Guvernului şi Corpurilor constituite.

Philippe va deveni al şaptelea rege al Belgiei, după prestarea jurământului, prevăzută la ora locală 12.00 (13.00, ora României).

Într-o ultimă alocuţiune, transmisă în direct la televiziune, Albert al II-lea şi-a exprimat "încrederea deplină" în Philippe. "Philippe, ai toate calităţile de suflet şi inteligenţă pentru a servi foarte bine ţara noastră în toate noile tale responsabilităţi", a spus el.

"Ultima mea recomandare: acţionaţi neobosit în vederea coeziunii Belgiei", le-a spus el politicienilor prezenţi.

Cu vocea plină de emoţie, Albert al II-lea a surprins asistenţa, utilizând o formulă familiară franco-engleză pentru a-şi exprima afecţiunea faţă de soţia sa Paola. "Un simplu mulţumesc şi un mare kiss!", i-a spus el. Aşezată la câţiva metri distanţă, Paola şi-a şters o lacrimă.

Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea şi reginei Astrid a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, după decesul fratelui său, regele Baudouin, fără copii.

În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii ţării, atunci când un conflict politic între francofoni şi vorbitorii de olandeză s-a agravat, în vara lui 2007, dar şi după alegerile din iunie 2010.

El a anunţat pe 3 iulie că a decis să abdice, invocând o oboseală şi starea fragilă a sănătăţii sale, la vârsta de 79 de ani. "După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ştafetei generaţiei viitoare", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO