ZF 24

Relaţiile strânse dintre premierul Tusk şi cancelarul Merkel ar putea face din Polonia aliatul de bază al Germaniei în defavoarea Franţei şi Marii Britanii


Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar putea considera că relaţiile apropiate cu premierul polonez Donald Tusk reprezintă de fapt o sabie cu două tăişuri. AFP/Mediafax Foto

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar putea considera că relaţiile apropiate cu premierul polonez Donald Tusk reprezintă de fapt o sabie cu două tăişuri. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

07.05.2013, 19:17 646

Polonia ar putea deveni principalul partener al Germaniei în cazul în care Franţa sau Marea Britanie, aliaţii tradi­ţionali ai Berlinului, refuză să sprijine ideile cancelarului Angela Merkel, iar acest lucru este sugerat de relaţiile tot mai apropiate dintre şeful cabinetului german şi premierul polonez Donald Tusk. O biografie recentă a cancelarului Merkel arată că ea are origini poloneze, mama ei fiind născută în acelaşi oraş cu mama premierului Tusk, în istoricul Gdansk, scrie The Wall Street Journal.

Polonia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Germaniei şi este foarte bine integrată în industria celei mai mari economii europene. Cultura afacerilor din cele două ţări converge tot mai mult, a spus ministrul de externe polonez Ra­doslaw Sikorski, care a solicitat în 2011 Germaniei să adopte rolul de conducător al Europei şi să salveze moneda unică, euro.

Până în 2017, ponderea votului Polo­niei în cadrul instituţiilor de conducere ale UE va fi egală cu cea a Fran­ţei, influenţa po­litică a Varşoviei crescând astfel pro­por­ţional cu avansul economic. În 2017 intră în vigoare noi reglementări con­form cărora votul va reprezenta ponderea cetăţenilor unei ţări în populaţia totală a UE. Polonia va fi una dintre principalele şase state care iau decizii în blocul co­munitar.

Pe de altă parte, Germania este cel mai mare contributor din UE la finanţarea re­giu­nilor sărace, iar Polonia este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor bani, ceea ce a dus anul trecut la neînţelegeri între cele două ţări cu privire la negocierea bugetului pe termen lung al UE. Contrar relaţiilor amiabile dintre cele două state vecine, Polonia a privit neputincioasă cum Merkel şi preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, au inaugurat gazo­ductul rusesc North Stream care trece prin Marea Baltică şi ocoleşte teritoriul polonez.


Merkel şi Tusk, legaţi de origini poloneze

Legăturile personale dintre liderii germani şi polonezi au fost rar atât de cordiale cum sunt între Merkel şi Tusk. Mamele celor doi s-au născut în oraşul polonez Gdansk, cunoscut sub numele de Danzig înainte de 1945. O biografie a cancelarului german publicată anul acesta menţionează rădăcinile sale poloneze şi rudele îndepărtate. La lansarea cărţii, premierul polonez a lăudat-o pe Merkel.

„În aceste vremuri de criză, problemele Europei sunt pe mâini sigure la tine“, a spus Tusk. Însă admiraţia dintre cei doi nu se poate extinde şi la cetăţenii ţărilor lor.
Campania electorală pentru preşe­dinţia Poloniei a lui Tusk din 2005 s-a lovit de dezvăluiri privind înrolarea bunicului său în Wehrmacht, armata nazistă. Ger­ma­nia nazistă a atacat avanpostul militar polo­nez din Danzig în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi a distrus Varşovia şi a dus milioane de cetăţeni evrei şi catolici din Polonia în lagăre de con­centrare.

Cancelarul german ar putea considera că relaţiile apropiate cu premierul polonez reprezintă de fapt o sabie cu două tăişuri. Biografia ei, numită „Cancelarul şi lumea sa“ şi scrisă de Stefan Kornelius, descrie cum bunicul său din partea tatălui şi-a schim­bat numele de familie polonez Kaz­mierczak. Bunicul lui Merkel s-a născut în Poznan, regiune din Polonia de astăzi, iar soţia sa a avut un nume de familie polonez. Familia s-a mutat în Berlin când s-au deschis graniţele, iar membrii şi-au luat numele de Kasner.  

„Bunicul meu nu m-a ajutat la alegerile prezidenţiale din urmă cu câţiva ani. Sper ca bunicul tău să nu fie un obstacol în calea alegerilor din Germania din 2013“, a avertizat-o Tusk pe Merkel, citat de presa poloneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO