ZF 24

Renault Palencia faţă în faţă cu Dacia Mioveni: cum reuşesc spaniolii să câştige de trei ori mai bine ca românii, în uzine cu parametri similari

Renault Palencia faţă în faţă cu Dacia Mioveni: cum...

Autor: Bogdan Alecu

07.04.2014, 00:00 646

La fabrica din localitatea Palen­cia 1.800 de spanioli fac 142.000 de Renault Megane pe an şi câştigă în medie pe lună 1.800-2.000 de euro net,  iar în Româ­nia 13.900 de muncitori, tehnicieni şi ingineri fac 342.000 de maşini pe an şi câştigă 700 de euro net în medie pe lună. Cum se explică?

Uzina Renault din Palencia, Spania, deschisă în 1978, la zece ani după cea de la Mioveni, este una dintre cele mai eficiente ale grupului francez,  motiv pentru care, în 2012 a fost considerată una de referinţă la nivel mondial.

La Palencia, Renault produce în prezent numai modelul Megane, în cele patru versiuni ale sale. Mai mult, uzina din Palencia este singura din afara Franţei unde este produs un model din gama de performanţă RS, adică modelele sport.

În urmă cu aproape trei săptămâni, uzina a ajuns la o producţie de patru milioane de modele Megane şi un total de şase milioane de modele Renault de la deschiderea sa în 1978. Cu toate acestea, ca şi uzina Dacia de la Mioveni, accentul în producţie se pune pe asamblarea manuală a maşinilor, şi nu cu ajutorul roboţilor. Chiar şi aşa, la Palencia sunt instalaţi 952 de roboţi, cei mai mulţi în departamentul caroserie, în timp ce la Mioveni sunt sub 100.

WikiZF: Profilul companiei Automobile-Dacia S.A.

 

„Renault se concentrează în primul rând pe munca oamenilor. Robotizarea s-a realizat treptat, astfel încât angajaţii au rămas în companie. Cele mai importante operaţiuni de modernizare s-au realizat în 2008”, a spus Jose Ignacio Garcia Murillo, şef departament de montaj în cadrul Renault Palencia.

Spre comparaţie, uzina de la Mioveni a trecut în 2012 prin cea mai recentă modernizare, realizată în urma unei investiţii de 250 mil. euro şi prin care au fost instalaţi 47 de roboţi în departamentul caroserie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO