ZF 24

Reportaj ZF: Barack Obama, megastar la summit-ul G20

Barack Obama, megastar la summit-ul G20
03.04.2009, 12:10 28

Multi ar fi vrut sa vada reactia premierului Gordon Brown, care a pregatit luni de zile foarte atent fiecare detaliu al summit-ului G20, atunci cand presedintele Barack Obama a cules toti laurii, fiind aplaudat de jurnalisti la sfarsitul conferintei sale de presa.

Obama a fost intr-adevar vedeta summit-ului de la Londra. Brown, care a gazduit intalnirea si a prezentat concluziile in conferinta sa de presa, nu a fost atat de asteptat de jurnalisti.

 


Pentru a intra la briefing-ul liderului SUA, reprezentantii presei au fost nevoiti sa stea la o coada de 15 metri si sa astepte un sfert de ora sa treaca de controlul legitimatiilor.
Comparatia cu imbulzeala de la concertele “sold out” este foarte legitima. “Chiar ca este ca la un concert, putin mai civilizat insa”, discutau doua jurnaliste inainte sa intre in sala.

Cu camere de luat vederi, latopuri si aparate foto in mana, toata presa astepta cu sufletul la gura sa intre in sala. De altfel, anuntul organizarii unui briefing de presa de liderul american a fost o supriza pentru multi, care-si pierdusera speranta ca-l vor vedea pe Obama la acest eveniment.
Fiind la primul discurs in Europa de la preluarea mandatului, Obama chiar s-a diferentiat de ceilalti lideri de la eveniment: a glumit si a ras cu presa, incercand sa interactioneze cat mai mult cu prezentantii ei. Fiind conferinta care practic a incheiat summit-ul, ea a durat putin mai mult decat celelate organizate in aceeasi zi.
Raspunsurile sale la intrebari erau oferite pe un ton calm, cu pauze dese si vorbea foarte rar.
Fiind sigur pe sine, Obama a intrat in sala de conferinta razand si salutandu-i pe reprezentantii presei. Imediat ce liderul si-a facut aparitia, fotografii, aflati in fata, impreuna cu unii jurnalisti din sala au inceput sa faca poze.

“Stai jos ca noi nu vedem!”, au strigat unii din spate certand un coleg care s-a ridicat de pe scaun pentru a-l fotografia pe Obama. La conferinta liderului american a fost o atmosfera relaxanta, creata de fericirea jurnalistilor ca se afla la sfarsitul unei zile de summit, dar si eforturilor lui Obama de “a intretine atmosfera”.
La finalul discursului presedintelui a urmat seria de intrebari, care a fost cea mai lunga de la summit si asta pentru ca Obama a venit cu jurnalistii acreditati la Casa Alba, care au pus cate o intrebare. Ei au fost strigati de pe lista fiind strecurati si alti
Jurnalistii au ridicat mainile si le fluturau exact ca niste copii la scoala generala, cerandu-i profesoarei sa ii aleaga pe ei pentru a raspunde la o intrebare. La ultima intrebare, ei au inceput sa strige catre presedinte tara din care fac parte pentru a-l convinge sa aleaga pe unul dintre ei.
“Fratilor, nu facem pariuri aici!”, le-a spus Obama razand.
Un alt lucru care i-a suparat pe unii dintre sala a fost ca jurnalistii nu foloseau microfonul. Cand un reprezentant la presei britanice a incercat sa puna o intrebare, s-au auzit proteste din spate.

“Cred ca sunt colegi de-ai tai britanici”, a glumit Obama. “Nu domnule, ei sunt foarte bine educati”, i-a replicat acesta.
Si cand reusise sa-i impresioneze pe toti, Obama a gafat: Eu nu sunt presedintele Chinei, nu sunt presedintele Japoniei (care are imparat, n.n.)”. O umbra s-a putut vedea pe fetele celor din sala, care l-au iertat repede insa.
Deliciul jurnalistilor a fost conversatia dintre Obama si o jurnalista din India, vizibil emotionata ca a fost aleasa sa puna ultima intrebare a serii.
“Trebuie sa va spun ca premierul indian este un om minunat”, i-a spus Obama tinerei, care i-a multumit politicos. “Dar de ce imi multumiti? Aveti vreun merit pentru asta?”, a replicat Obama, facand intreaga sala sa rada cu hohote.


Finalul conferintei a fost marcat de aplauzele jurnalistilor, impresionati de performanta presedintelui american la summit. Asemenea momente, in care jurnalistii isi arata admiratia fata de un lider politic sunt foarte rare. Cel care a mai reusit aceasta “performanta” a fost actualul premier rus Vladimir Putin care a fost aplaudat la summit-ul NATO de anul trecut de la Bucuresti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO