ZF 24

Retailul de mobilă a pierdut peste jumătate de miliard de euro şi 200 de firme în timpul crizei

Autor: Ioana David

06.10.2014, 14:57 526

2.200 de firme care anul trecut au avut pierderi de 36 mil. euro au rămas să se bată pe vânzări de 623 mil. euro.

Cifra de afaceri cumulată a firmelor din retailul de mobilă a fost anul trecut de 623 mil. euro, la jumătate comparativ cu anul 2008, anul premergător crizei financiare, care este luat ca reper în reali­zarea analizelor econo­mice. Sectorul de mobilă, ca de altfel întregul domeniu al bunurilor de folosită îndelungată, a resimţit din plin scăderea puterii de cumpărare şi începând din 2009 a pierdut în fiecare an din business. Abia în 2014 au apărut primele veşti bune, când managerii ar putea asista la  revenirea pe creştere a pieţei.

2.200 de firme au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al mobilei, articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic în magazinele specializate, arată datele de la Registrul Comerţului. Aproape 200 de firme au dispărut în retailul de mobilă, iar dacă în 2008 acest sector reuşea să realizeze profit, în 2013 a trecut pe pierdere. Astfel, diferenţa dintre pofitul net şi pierderi era de plus 24 mil. euro în 2008, dar a ajuns la minus 36 mil. euro în 2013.

 

Profitul a fost sacrificat

„În general profitul în industria noastră este mic. Dar în ultimii ani politica firmelor faţă de profitul de realizat a fost legată de menţinerea pe piaţă şi profitul a fost sacrificat pentru consolidarea poziţiei pe piaţă, cum am făcut şi noi. Dacă marja nu a fost sufi­cient de mare, s-a trecut sub zero, s-au înregistrat pierderi şi închiderea unor firme. Obiectivul menţinerii pe piaţă a subordonat şi dictat campaniile promo­ţionale şi de reduceri de preţuri despre care am avut o declaraţie în urmă cu ceva timp“, a spus Alexandru Rizea, directorul general al Lemet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO