ZF 24

Revenirea în energie a energiei

Revenirea în energie a energiei

Autor: Roxana Petrescu

23.03.2017, 00:05 160

Sectorul energetic a fost ca de obicei un domeniu palpitant de urmărit în 2016, anul fiind condimentat cu anchete complicate, intrări în şi ieşiri din insolvenţă, tranzacţii mari şi neobişnuit de multe schimbări la vârful greilor din sector.

Kazahii de la KazMunayGas, cei care deţin grupul Rompetrol prin inter­me­diul companiei olandeze KMG Interna­tional (KMGI), au anunţat că nego­cierile cu chinezii de la CEFC (China Energy Company Limited) pen­tru cedarea pachetului de control din KMGI au ajuns acum în etapa finală.

Allianz Capital Partners, braţul de investiţii al Allianz, un colos financiar de 125 mld. euro, a preluat la finalul lunii noiembrie 30% din E.ON Distribuţie România, entitatea prin care nemţii de la E.ON administrează reţeaua de gaze şi energie din zona Moldovei.

Anul 2016 a fost neobişnuit de efervescent şi în numiri la vârful com­pa­niilor active în sector, acesta fiind un „fenomen“ oarecum atipic pentru o piaţă caracterizată printr-o rotaţie de cadre relativ scăzută, excepţie făcând desigur companiile controlate de stat.

Deschiderea pieţei energiei şi pentru consumatorul casnic a dina­mizat deodată acest domeniu lipsit de orice „sclipire“ în anii anteriori. Odată cu scăderea marjelor din domeniul furnizării de energie către marii consumatori, persoanele fizice, care reprezintă circa 20% din consumul naţio­nal, au devenit deodată intere­sante pentru greii din energie şi nu nu­mai pentru ei.

În iunie, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a ieşit din insolvenţă, proces care a schimbat din temelii perla sistemului energetic local.

Evenimentele de mai sus deschid însă calea pentru un 2017 cel puţin la fel de interesant.

Insolvenţele din sectorul furnizării de energie electrică par a fi abia la început, nefiind exclusă o concentrare în sectorul de profil, afectat de scăderea marjelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO