ZF 24

Revizuirea Constituţiei ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creştere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere“

Revizuirea Constituţiei ar trebui să înceapă cu acest...

Autor: Cristian Hostiuc

24.11.2013, 20:03 2465

Luni, 18 noiembrie, la BNR, la conferinţa ZF 15 ani: „România 1998-2013-2028. Încotro?“, Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR, a sintetizat într-o singură propoziţie şi într-o singură cifră ce ar trebui să fie principalul obiectiv de guvernare al României.

„România este o ţară cu un grad redus de îndatorare şi cu un potenţial înalt de creştere economică, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de creştere a PIB de cel puţin 5% pe an ar trebui eliminat de electorat.“

Dincolo de această propoziţie, orice discuţie ar trebui să fie inutilă, iar aceşti „5% creştere economică pe an“ ar trebui să fie scrişi cu markerul mare atât pe Palatul Victoria, cât şi pe Palatul Cotroceni, pentru că această creştere economică trebuie să fie obiectiv de guvernare atât pentru premier, cât şi pentru preşedinte. În rest, se pot certa pe orice vor ei.

În bugetul de anul viitor, guvernul Ponta a trecut o creştere economică uşor peste 2%, un plus care vine „mai mult din inerţie şi nu din ambiţie, dintr-o ţintă pe care ţi-o asumi şi vrei să o îndeplineşti“. 2% înseamnă un plus economic bun, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la celelalte ţări ale Europei, ar justifica premierul. Dar este prea puţin pentru România şi pentru ce are nevoie, iar cu acest ritm, mediul de business românesc rămâne în continuare pe perfuzii, stă în viaţă pe datorie, asa cum trăieşte şi guvernul.

Spurny, şeful celei mai mari bănci locale, ştie foarte bine că acest 2% pe care guvernul Ponta şi l-a trecut în bugetul pe anul viitor nu îl ajută deloc, şi nici pe clienţii băncii care sunt înecaţi în datorii. Cehul-american - adus acum un an de Erste să cureţe bilanţul BCR de creditele neperformante acumulate în ultimii cinci ani şi care nu se mai opresc - ştie că un ritm de creştere economică de 2% nu ajută pe nimeni să se dezvolte, nu va determina pe clienţii buni să ia credite pentru noi investiţii şi nici nu le va permite clienţilor care au o poziţie financiară la limită să îşi ramburseze datoriile sau să iasă la liman. Este exact situaţia din acest an, când avem o creştere economică de peste 2% (la 9 luni este 2,7%), dar este un plus fără oxigen financiar, fără venituri mai mari la buget, fără o creştere reală a veniturilor şi fără îmbunătăţirea poziţiilor financiare ale companiilor. La 2% pe an creştere de PIB banii ies din ţară, nu intră, iar economia rămâne treptat fără finanţare.

În ultimii doi ani, din economie, din bănci, din conturile multinaţionalelor au ieşit vreo 10 miliarde de euro şi de aceea economia este la limită cu lichidităţile şi cu cash-ul.

La 2% pe an, investitorii străini şi până la urmă chiar şi cei români îşi pun problema de ce să îşi bată capul cu o extindere a afacerilor, de ce să mai facă angajări, de ce să reia discuţiile cu bancherii când orizontul este atât de limitat. Mai bine ţii banii la bancă cu 1 - 2% la euro şi 3 - 4% la lei şi nu ai bătaie de cap. Este exact ceea ce se întâmplă acum, când băncile româneşti sunt pline de lei care stau degeaba la BNR sau la Ministerul Finanţelor. Creşterea economică de 2% este prea mică, veniturile populaţiei nu au de unde să crească  - aşa că toţi stau şi aşteaptă, iar în timpul acesta sunt alte ţări care încearcă să atragă banii către ele.

Guvernul Ponta are pe mână 40 de miliarde de euro din buget plus banii din împrumuturi, plus, teoretic, banii din fonduri europene pe care ar trebui să îi folosească pentru a obţine o creştere economică de 5%, nu de 2%, dar pentru acest lucru ar trebui să muncească, să caute investiţii şi investitori în dreapta şi în stânga, nu să stea toată ziua la televizor.

Cu 70% din Parlament, premierul Ponta avea o şansă extraordinară să asaneze administraţia şi companiile de stat şi să îşi impună proiectele care să aducă relansarea investiţiilor şi, implicit, a economiei. Dar, din păcate, prin bugetul propus pe 2014, guvernul Ponta nu face altceva decât să menţină aceeaşi structură economică şi administrativă de stat ca predecesorii lui, care nu va ajuta deloc România să iasă din mocirla în care este prinsă de cinci ani.

Dacă noua guvernare tot discută modificarea Constituţiei, primul articol ar trebui să fie: Cine nu aduce o creştere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO