ZF 24

Rezultate finale Recensământ 2011: 2,2 – 2,3 milioane de români lucrează în străinătate. Cei mai mulţi au plecat din Bacău, Galaţi şi Neamţ

Rezultate finale Recensământ 2011:  2,2 – 2,3...

Autor: Adelina Mihai

04.07.2013, 14:55 656

Italia şi Spania, dar şi Marea Britanie, Franţa sau Germania au fost ţările de destinaţie pentru românii care au plecat în ultimii ani în străinătate, adică cele aproximativ 2,2 – 2,3 milioane de persoane numărate de Statistică la realizarea recensământului.

“Au centralizat 720.000 de formulare adresate persoanelor plecate în străinătate pe o perioadă lungă de timp, care reprezintă aproximativ 30% din totalul populaţiei estimate că era plecată în străinătate pentru o perioadă îndelungată la nivelul anului 2011. Chair dacă este posibil să existe o subestimare a acestei populaţii, informaţiile culese sunt preţioase pentru că este prima cercetare care a încercat să evalueze caracteristicile acesteia”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, în cadrul conferinţei organizate astăzi cu ocazia publicării rezultatelor definitive ale recensământului din octombrie 2011. El a menţionat că în statisticile Eurostat există o estimare a populaţiei care a migrat din România de 2,2 milioane de persoane, iar o altă estimare, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că există 3,5 milioane de români în străinătate.

“Am discutat în urmă cu două zile cu asistenta secretarului general al OECD, care a spus că estimarea lor include şi persoanele plecate pentru o perioadă scurtă de timp (nu doar cele cu o şedere îndelungată, cum solicită metodologia recensământului din 2011 – n.red.)”, a mai spus şeful INS.

El a mai precizat că, din analiza celor 720.000 de chestionare ale românilor din străinătate, rezultă că cei mai mulţi au plecat din judeţe precum Bacău, Galaţi, Neamţ, Suceava şi municipiul Bucureşti – acestea fiind persoane care au plecat în străinătate pentru o perioadă îndelungată de timp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO