ZF 24

Rezultatele Telekom pe mobil: reducerea tarifelor de interconectare a muşcat din venituri, care au scăzut cu 8%. Creştere la abonamente, minus pe cartele

Rezultatele Telekom pe mobil: reducerea tarifelor de...

Autor: Adrian Seceleanu

06.11.2014, 15:26 205

Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, a înregistrat creşteri ale numărului de abonamente în al treilea trimestru, dar veniturile totale au scăzut cu 7,8% la 107 mil. euro, în condiţiile în care acesta este primul trimestru în care compania resimte întreg impactul reducerii cu peste 70% a tarifelor de interconectare din primăvara acestui an.

Veniturile din servicii ale Telekom Romania Mobile Communications au fost de 83 mil. euro, în scădere cu 15,3% faţă de anul precedent, conform datelor Deutsche Telekom. Raportul OTE menţionează, pe de altă parte, o scădere de 17% a veniturilor din servicii fără a preciza valoarea exactă. Această evoluţie a fost determinată în principal de reducerea puternică a tarifelor de interconectare în urma unei decizii emise de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii.

Numărul total de clienţi al companiei era de 5,889 milioane la finele lunii septembrie, în scădere cu 2,8% faţă de anul precedent, evoluţie determinată de reducerea numărului de utilizatori ai cartelelor preplătite. Numărul de contracte de abonament a crescut pe de altă parte cu 1,9% la 1,636 milioane, conform datelor Deutsche Telekom. În al treilea trimestru compania a adăugat un număr net de aproximativ 15.000 de contracte de abonamente, conform aceleiaşi surse. Grupul OTE menţionează pe de altă parte că ponderea abonamentelor în numărul total de clienţi a ajuns la 26,8%.

Venitul mediu lunar pe client (ARPU) a stagnat la 5 euro pe lună, conform datelor DT. Pe segmente de clienţi rezultatele sunt următoarele: ARPU a fost constant pe segmentul prepay la 3 euro şi a scăzut cu 9,1% la 10 euro pe segmentul de abonamente.

În primele nouă luni veniturile fostului Cosmote au fost de 326,8 mil. euro, în scădere cu 2,6%, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a fost de 78,1 mil. euro, în scădere cu 10,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO